Premiér chce šetřit v rozpočtu i přes odpor politiků

Úřednická vláda je odhodlaná k rozpočtovým škrtům i přes odpor některých politických stran. Vláda nejspíš navrhne zvýšení daní. Premiér Jan Fischer by nadále chtěl krátit i povinné výdaje, mezi které patří například sociální dávky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Jan Fischer přichází na jednání vlády ČR

Premiér Jan Fischer přichází na jednání vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

"I tady si troufneme nabídnout nějaká krácení, jakkoliv to bude před volbami znít nepopulárně. Jsme si vědomi toho, že kdybychom nebyli restriktivní teď a popřávali si nějakou rozpočtovou volnost, tak za dva tři roky bychom právě občanům této země připravili podstatně větší nepříjemnosti," řekl Fischer Radiožurnálu při své nynější zahraniční cestě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Jan Fischer o škrtech ve státním rozpočtu

Kabinet podle premiéra předloží poslancům konkrétní úsporná opatření v podobě změn zákonů. Zatím ale není jisté, jestli to bude jeden balíček, nebo několik návrhů, ze kterých by mohla sněmovna vybrat.

Cílem změn je snížit schodek státního rozpočtu, který by podle vlády měl být příští rok maximálně 230 miliard korun, ideálně pak 165 miliard.

V přípravě rozpočtu vláda pokračuje. Ministři financí, zdravotnictví a práce připravují konkrétní změny a předloží je na jednání kabinetu 9. září. Mezi návrhy je i zvýšení sazeb DPH - u spodní sazby o dvě procenta a u horní sazby o jedno procento. Škrtat se bude také v požadavcích jednotlivých resortů, ministr financí Eduard Janota připustil i opatření vedoucí k propouštění na ministerstvech.

Martin Hromádka, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme