Německo čelí kritice kvůli útoku na unesené cisterny v Afghánistánu

Německo je terčem čím dál tvrdší mezinárodní kritiky v souvislosti s náletem letadel Severoatlantické aliance na cisterny v severním Afghánistánu. O ten totiž požádal německý vojenský velitel a stále častěji se ozývá názor, že šlo o neuvážený krok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zraněný muž při náletu NATO v Afghánistánu

Zraněný muž při náletu NATO v Afghánistánu | Zdroj: ČTK

Při náletu zemřelo několik desítek příslušníků Talibanu, ale podle všeho taky civilisté.

Německý ministr obrany Franz Josef Jung pořád tvrdohlavě trvá na svém, že při náletu "nezemřeli žádní nevinní civilisté." Minimálně zranění civilních osob už přitom přiznal velitel spojeneckých jednotek v Afghánistánu, americký generál Stanley McChrystal.

Šéf spolkového resortu obrany kromě toho kontroverzní útok hájí. Ministr Jung v televizi ARD řekl, že Taliban před německými volbami hrozil atentáty a dvě cisterny v rukou povstalců představovaly pro vojáky bundeswehru značné nebezpečí.

Státní zastupitelství v Postupimi se už nicméně začalo zabývat podezřením, zda německý velící důstojník v Kunduzu není za zabití civilistů zodpovědný.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme