Britský ministr Straw přiznal, že za propuštěním atentátníka z Lockerbie byly obchodní zájmy

Britská vláda se podle tamního tisku snažila usnadnit propuštění Libyjce Abdala Basata Muhammada Mikrahího na svobodu. Mikrahí, který byl v roce 2001 odsouzen k doživotí za atentát na letadlo Panam z roku 1988, které se zřítilo na město Lockerbie, byl minulý měsíc byl propuštěn ze skotského vězení na svobodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská policie propustila Libyjce, který byl odsouzen za tetroristický útok u Lockerbie

Britská policie propustila Libyjce, který byl odsouzen za tetroristický útok u Lockerbie | Zdroj: ČTK

Ministr spravedlnosti Jack Straw v rozhovoru pro Daily Telegraph potvrdil, že osud Mikrahího hrál velkou roli při sjednávání obchodních kontraktů s Libyí a Tripolis je podmiňoval návratem muže odsouzeného zato, že propašoval na palubu letadla pumu.

"Ano, ropné a obchodní zájmy hrály velmi významnou roli. Já to neskrývám," řekl Straw na otázku listu. Straw se tak stal prvním členem britské vlády, který tuto souvislost veřejně přiznal.

V květnu 2007 byla po během návštěvy tehdejšího premiéra Tonyho Blaira v Libyi podepsána dohoda, umožňující ropnému gigantu BP těžební průzkum libyjských nalezišť v hodnotě 540 milionů liber (skoro 16 miliard korun). Letos koncem srpna skotská vláda rozhodla o Mikrahího propuštění z humanitárních důvodů; má neléčitelnou rakovinu prostaty.

Nedělník Sunday Telegraph však píše, že lékařské posudky zaplatila libyjská vláda. Dva z lékařů zčásti na přání libyjské vlády odhadli, že mu zbývají tří měsíce života, v rámci nichž lze umírajícího vězně podle skotských zákonů propustit.

Mikrahí, který ve vězení strávil osm let, byl jediným odsouzeným za atentát nad Lockerbie. Při něm zahynulo 259 lidí na palubě a 11 obyvatel Lockerbie, na niž stroj spadl.

Skotsko propustilo odsouzeného za útok na americké letadlo u města Lockerbie

Ivan Kytka, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme