Rychetský: Volby jsou ve veřejném zájmu, musí však být legitimní

Uspořádání předčasných voleb je podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského ve veřejném zájmu. Ústavní soud ale právě proto nesmí připustit jejich konání, aniž přezkoumá, že budou ústavně legitimní a nezpochybnitelné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu

Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu | Foto: Štěpán Kotrba

"Ústavní soud si uvědomuje, že to není žádná zanedbatelná záležitost. Jenom současně zdůrazňuje, že je třeba, aby předčasné volby proběhly v souladu s ústavním pořádkem, aby se opravdu nestalo, že se pak lidem řekne, ono to ale neplatí," uvedl Rychetský v České televizi.

Podle Rychetského považuje soud za veřejný zájem i ušetření státních prostředků na uspořádání voleb: "Finanční prostředky vynakládané na konání předčasných voleb ze státního rozpočtu považujeme za velmi výrazný a důrazný veřejný zájem, a proto se pro jistotu odložila vykonatelnost, aby se nevynakládali zbytečně."

Rychetský: Ústavní soud jedná rychle

Ústavní soud se podle Rychetského snaží o stížnosti nezařazeného poslance Miloše Melčáka rozhodnout mimořádně rychle. "Neznám jediný případ Ústavního soudu, který by v tak závažné věci, ale i v jakékoli jiné věci, přikročil k meritornímu projednávání, nemluvím o případech, kdy odmítá věci jako neopodstatněné, a činil tak v takovém ohromném tempu."

Podle předsedy Ústavního soudu ale není jisté, jestli zda soudci rozhodnou o ústavnosti vyhlášení předčasných voleb už ve čtvrtek, kdy se bude Melčákova stížnost veřejně projednávat.

Zároveň prohlásil, že při podobném vyhlášení předčasných voleb v roce 1998 bylo jasně řečeno, že taková cesta je nestandardní a volí se poprvé a naposled.

Česká televize, Renáta Prátová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme