Izrael začal navzdory protestům stavět další židovskou osadu

Izraelské firmy zahájily výstavbu další židovské osady na okupovaných územích. Nová vesnice vzniká za situace, kdy je Izrael pod mezinárodním tlakem, aby v zájmu dosažení míru s Araby přestal usazovat další Židy na zabraných územích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židovská osada Migron na západním břehu Jordánu

Židovská osada Migron na západním břehu Jordánu | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

V první fázi má v osadě Maskiot v údolí Jordánu vzniknout 20 domů. Původně to bývala základna izraelské armády.

Že se má přeměnit na civilní osadu pro židovské kolonisty, schválily už předchozí vlády. Nová vesnice bude určená převážně pro osadníky, kteří museli před čtyřmi lety v rámci hromadné evakuace odejít z palestinského pásma Gazy.

Mezinárodní společenství požaduje, aby Izrael zmrazil výstavbu v osadách, protože bez toho se prý nepodaří dosáhnout míru mezi Židy a Araby. Izraelský premiér Netanjahu je patrně připraven Američanům slíbit několikaměsíční pauzu.

Avšak aby k tomu měl podporu domácí židovské pravice, chce nejprve vydat povolení pro dalších 500 bytů. Bez jakýchkoli omezení má navíc pokračovat budování dvou a půl tisíce osadnických bytů, které už Izrael schválil.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme