Karzáí zvýšil náskok v afghánských prezidentských volbách

Po sečtení dvou třetin hlasů v afghánských prezidentských volbách s přehledem vede Hamíd Karzáí. Neúplné výsledky ukazují, že současná hlava státu má s 48,6 procenta hlasů náskok před svým největším rivalem Abduláhem Abduláhem, který zatím získal 31,7 procenta hlasů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

volby v Afghánistánu

volby v Afghánistánu | Zdroj: ČTK

Úřadující prezident Karzáí tak s největší pravděpodobností obhájí svou funkci. Proto, aby vyhrál volby ještě v prvním kole, potřebuje už jen necelá dvě procenta hlasů.

Volby ale stále provází napadání regulérnosti, a to především opozičním kandidátem Abduláhem Abduláhem. Bývalý ministr zahraničí si stěžuje na údajné podvody Karzáího tábora.

Také podle afghánské volební komise není možné, aby v některých místech získal Karzáhí sto procent hlasů. Komisaři proto museli kvůli podvodům anulovat výsledky ze 448 volebních místností z celkem 6519, které byly otevřeny.

Komise OSN od srpnových voleb registruje už přes 2300 stížností proti průběhu voleb i proti sčítání hlasů. Pozorovatelé se proto obávají, že vzhledem k množství nesrovnalostí budou moci poražení kandidáti zpochybnit legitimitu voleb.

Martin Hromádka, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme