Politické špičky hledají v Senátu cestu k předčasným volbám

Špičky politických stran spolu s šéfy obou komor parlamentu jednají v Senátu o tom, jakou cestou dospět k předčasným volbám. Straničtí právní experti se na jednotném postupu neshodli. Na stole jsou tedy stále dvě možnosti řešení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volební urna

Volební urna | Foto: Tomáš Adamec

ČSSD předložila na odpoledním jednání odborníků návrh, který by zaručil konání voleb v původním termínu 9. a 10. října.

"Cesta spočívá v tom, že by se sněmovna sama rozpustila, že by se v zásadě využil senátní návrh, který existuje, a že by se věci mohly projednat v příštím týdnu," řekl šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Zástupci ostatních stran v expertním týmu ale takový návrh kritizují. Podle Františka Korbela, jednoho ze členů komise nominovaného za Stranu zelených, by mohl být znovu napadnutý u Ústavního soudu.

"Návrh ČSSD předpokládá jednorázovou změnu ústavy, která by zajistila původní termín konání voleb. Nicméně ostatní členové komise to považují za ohýbání ústavy a za nebezpečí, pro které by takový návrh mohl být znovu napaden u Ústavního soudu," upozornil Korbel.

Druhá cesta - změna ústavy a volby v listopadu

Druhá varianta má charakter systémové změny ústavy a předpokládá nové vyhlášení voleb na začátek listopadu. Pro způsob, který nebude možné zpochybnit, se v předchozích dnech vyslovovali představitelé ODS a před večerním jednáním to potvrdila i výkonná rada strany.

"Je to řešení standardní, dlouhodobé, je plně v souladu s ústavou, neomezuje volnou soutěž politických stran a nedává prostor k pochybnostem," uvedl předseda ODS Mirek Topolánek. Při schválení toho scénáře podle něj občanští demokraté ponechají stejné kandidátky, jaké mají připravené pro říjnové volby.

TOP 09 dává přednost původnímu termínu předčasných voleb, podle předsedy strany Karla Schwarzenberga ale jen tehdy, pokud bude hlasování v souladu s ústavou.

"Souhlasím se všemi ostatními, že termín začátkem října byl nejlepší, dokonce pro menší strany je to ještě větší přání z prostých finančních důvodů než pro velké strany, které mají trochu větší kasičky, než my máme. Přesto je nejdůležitější, abychom zachovali ve všem ústavnost," podotkl Schwarzenberg.

Ústavní soud ve čtvrtek rozhodnout nemusí

Účinnost původního vyhlášení voleb pozastavil Ústavní soud tento týden kvůli stížnosti poslance Miloše Melčáka na neústavnost jednorázového rozpuštění sněmovny. O stížnosti bude soud jednat ve čtvrtek a pokud jí vyhoví, vyhlášení voleb zruší. V opačném případě bude dál platit termín 9. a 10. října.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský však dnes nevyloučil možnost, že při čtvrtečním jednání verdikt ještě nepadne. Odmítl přitom výtky, že soudci jednají pomalu. Podle něj jde naopak o nezvykle rychlé tempo.

Rychetský zdůraznil, že se soud shoduje s nejvyššími ústavními činiteli v tom, že uspořádání předčasných voleb je ve veřejném zájmu. Právě proto ale podle něj ústavní soudci nesmí připustit jejich konání, aniž přezkoumají, že volby budou ústavně legitimní a nezpochybnitelné.

Martin Hromádka, Václava Marešová, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme