Jednoznačná shoda politiků na cestě k volbám zatím není

Politici se zatím jednoznačně neshodli na postupu v případě, že Ústavní soud vyhoví stížnosti na zkrácení funkčního období poslanců a uspořádání předčasných voleb počátkem října. O dalším postupu se budou znovu radit v pondělí večer. Většina z nich se kloní k variantě trvalé změny ústavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zde je volební místnost

zde je volební místnost | Foto: Marián Vojtek

Předlohu, která by umožnila změnit ústavu a rozpustit sněmovnu, by měli mít poslanci na stole už tento týden. Politici ale zatím nenašli variantu, která by se zamlouvala všem.

Většina předsedů stran se v neděli na společném jednání v Senátu přiklonila k tomu, aby o konci volebního období rozhodli poslanci třípětinovou většinou hlasů a prezident by pak vypsal nové volby. Ty by se konaly poslední říjnový nebo první listopadový týden. Vyplynulo to z vyjádření politiků po schůzce.

"Ze všech variant, které se diskutovaly, se většina shoduje na variantě číslo jedna," potvrdil předseda ODS Mirek Topolánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mirek Topolánek o nedělní schůzce politiků

"To je varianta, kterou zpracovala expertní skupina a která se zabývá třípětinovým rozhodnutím sněmovny rozpustit sebe samu. Lišíme se v detailech, které souvisí s termínem konání voleb a podobně."

Trvalou změnu ústavy chtějí podle svého předsedy Cyrila Svobody i lidovci. "Varianta číslo jedna je ta, která - zatím se zdá - má v sobě nejméně rizik. Ale není bez rizik. Hledáme odpovědné řešení, a musí to být řešení ústavní, řešení obecné."

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga by jednání mělo vést k tomu, aby byly všechny strany spokojené. Jeho strana variantu trvalé změny ústavy podporuje. "Máme velmi pevnou důvěru v Ústavní soud, že rozhodne 10. září tak, abychom ty základní problémy měly vyřešeny," dodal.

ČSSD a KSČM preferují původní termín hlasování

Sociálním demokratům by se více zamlouvaly volby v původním termínu. ČSSD ale podle svého předsedy Jiřího Paroubka v případě posunutí jejich termínu upřednostní závěr října.

"My dáváme přednost tomu, aby se volby uskutečnily v řádném termínu 9. a 10. října. Pokud ovšem bude vzata za základ varianta číslo jedna, pak je zřejmé, že toto řešení nebude prakticky k tomu 9. a 10. říjnu možné."

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Paroubek o termínu předčasných voleb

"Pak bychom dávali přednost tomu, aby volby byly uspořádány do konce příštího měsíce," prohlásil Paroubek.

Původní termín chtějí i komunisté. Jejich předseda Vojtěch Filip ale připustil další jednání o variantě, která volby odloží. Česko podle něj volby potřebuje a tlačí nás čas.

"Největším veřejným zájmem je státní rozpočet, který by měl být schválen do konce roku, protože ten ohrožuje více než vydané peníze za volby, kterých už je přes 100 milionů."

Přehrát

00:00 / 00:00

Vojtěch Filip říká, že největším veřejným zájmem je rozpočet

"Myslím si, že Česká republika nemá v době krize na rozhazování, proto jsem přesvědčen, že tak jako k tomu přistoupili předsedové politických stran, k tomu přistoupí i ostatní," řekl Filip.

Zelení chtějí počkat na rozhodnutí Ústavního soudu

Předlohu, která by cestou změny ústavy umožnila rozpustit sněmovnu, by měli mít poslanci na stole už tento týden. Strana zelených je ale proti tomu, aby zákonodárci rozhodovali dřív, než se Ústavní soud jasně vysloví ke stížnosti poslance Miloše Melčáka. Potvrdil to předseda zelených Ondřej Liška.

"Do té doby všechny varianty, které se diskutují, přinášejí velmi významná rizika, a proto říkáme, že je potřeba vyčkat finálního rozhodnutí Ústavního soudu, a přijít s řešením, které bude skutečně eliminovat veškerá rizika, aby ten postup nebyl v budoucnu jakýmkoli způsobem zpochybněn," míní Liška.

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme