Telefonica expanduje. Hodlá koupit britský T-Mobile

Španělský telekomunikační operátor Telefonica expanduje. V neděli oznámil, že za miliardu dolarů nakoupí akcie čínské společnosti Unicom a posílí tak svou přítomnost na největším trhu světa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova telekomunikační firmy

budova telekomunikační firmy | Foto: Marián Vojtek

Zároveň, stejně jako britský Vodafone, projevila Telefonica zájem o převzetí britského mobilního operátora T-Mobile. Je za něj ochotna,zaplatit zhruba 3,5 miliardy liber.

Akcie Telefoniky, se ale v pondělí v Praze poprvé obchodují bez nároku na dividendu. Podle ekonomů se zmíněná expanze týká spíše mateřské společnosti, což je důvod, proč se tento fakt příliš nedotkne domácích akcií Telefoniky. Stejného názoru je také analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Španělský telekomunikační operátor Telefonica expanduje. Situaci sleduje i analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

"Domácí akcie Telefoniky se obchodují bez nároku na dividendy, což je určující faktor pro tento titul. Spíše se očekává pokles akcií ve výši zmíněné dividendy, tedy padesát korun," řekl pro Rádio Česko Hlinomaz.

Podle Hlinomaze ale představují akcie Telefoniky nadále lukrativní nabídku pro investory. "Je třeba ale počítat s tím, že v roce 2010 bude dividenda nižší o tři koruny, protože společnost aktuálně v ČR pociťuje ekonomické zpomalení. Pracuje také na silně konkurenčním trhu a čelí, podobně jako ostatní operátoři, legislativním tlakům EU na snižování nejrůznějších poplatků," předpověděl Hlinomaz.

Expanze Telefoniky není signál globálního oživení

Otázkou tedy zůstává, do jaké míry je možné expanzi Telefoniky brát jako signál, že trh fúzí a akvizicí ožívá. Podle Hlinomaze ale příklad společnosti ilustruje spíše lokální záležitost než globální trend.

"Nejedná se o obecný a plošný závěr, že ekonomické podmínky zmíněného odvětví jsou lepší. Ve Velké Británii jde Telefonice o to, získat co největší podíl na trhu, jelikož tři dosavadní operátoři mají zatím takřka stejný podíl. Získáním čtvrtého by tak společnost získala na trhu výrazný náskok," vysvětlil analytik BH Securities a dodal:

"Druhou věcí je fakt, že se Telefonice otevírá možnost určitého posílení, protože Deutche Telecom se rozhodl uvažovat o prodeji T-Mobile ve Velké Británii a cena na trhu je zhruba poloviční, než Telefonica zaplatila za O2."

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme