Írán odmítl jakákoli jednání o svém jaderném programu

Írán považuje otázku svého jaderného programu za uzavřenou a nebude o ní dál jednat. Prohlásil to íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Západ přitom od Teheránu požaduje zastavení obohacování uranu a chce za to Íráncům u jednacího stolu nabídnout určité kompenzace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád | Foto: WorldNetDaily

Jak ale řekl prezident Ahmadínežád, Teherán bude nukleární technologie dál rozvíjet, protože na to má legitimní právo. Řídit se prý bude odpovídajícími regulemi a bude dál spolupracovat s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii.

Rada bezpečnosti OSN a Německo dosud očekávaly, zda Teherán kývne na obnovení dialogu. Ahmadínežád řekl, že s nimi jednat bude, avšak o důležitých globálních hrozbách a problémech, jako je omezení nukleárních arzenálů.

Pro případ neochoty jednat už začali západní polici Íránu hrozit dalším kolem mezinárodních sankcí.

Igor Maňour, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme