Škodu zasáhne konec šrotovného v Evropě, firma čeká pokles výroby

Černé scénáře budoucího vývoje připravuje vedení Škody Auto. V sousedním Německu končí šrotovné a firma proto předpokládá, že dojde k poklesu výroby a propouštění. Ještě letos pravděpodobně sníží o třetinu výrobu Fabie, zatím nejprodávanějšího modelu firmy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Fabia Combi

Škoda Fabia Combi | Foto: Škoda Auto

Podle mluvčího Škody Auto, Jaroslava Černého ale rozhodně nejde mluvit o nějaké krizi. "Předpokládáme, že po ukončení šrotovného v Německu dojde ke snížení poptávky po modelu Fabia a tím se nám vrátí výroba tohoto modelu do normálu, což je 800 až 1000 vozů za den," řekl Černý.

Příští rok ale podle Černého nebude jednoduchý. Firma bude muset propouštět najaté agenturní pracovníky. "Propouštění kmenového personálu Škoda auto neplánuje. Rozloučíme se jen s agenturními pracovníky," uvedl mluvčí.

"Všechny naše ostatní modely jedou ve svých normálních kapacitách. Myslím si, že model Fabia bude nahrazen dalšími modely," dodal Jaroslav Černý.

Přehrát

00:00 / 00:00

V poledních Ozvěnách dne Radiožurnálu mluvili mluvčí Škody Auto Jaroslav Černý, šéf tamních odborů Jaroslav Povšík a ředitel Hella Autotechnik Marek Ryšavý

Předseda odborů mladoboleslavské Škody Auto Jaroslav Povšík doufá, že firmě pomůžou čeští poslanci schválením šrotovného. Propouštění kmenových zaměstnanců si nepřipouští.

"My máme řízené procesy, díky kterým udržíme zaměstnanost, nikoli pracovní pozice. My ty zaměstnance přesuneme na jiné pozice, skončí se agenturní zaměstnávání, máme smlouvy na dobu určitou, máme předčasné odchody do důchodu."

" Zaměstnanci to tedy nepocítí tak natvrdo, to budou možná jednotlivci, ale ztratíme jednoznačně 2500 pracovních pozic," uvedl Jaroslav Povšík.

Propad výroby se projeví i v dodavatelských společnostech

Nejen zaměstnanci Škodovky mají obavu o práci. Pokud firma sníží výrobu, zasáhne toto opatření i její subdodavatelské společnosti. Jednou z nich je i společnost Hella Autotechnik, která dodává reflektory do Fabií.

"Pokud by Škodovka snížila výrobu Fabií o třetinu, museli bychom propustit asi 25 pracovníků. Začne to být aktuální koncem října, začátkem listopadu, řekl například výrobní ředitel firmy Marek Ryšavý.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme