První "soukromí" kosmonauti

7. září 2009

První kosmonaut světa Jurij Gagarin podnikl svůj orbitální výlet 12. dubna 1961 v sovětské lodi Vostok 1. První kosmonauti, kteří využijí technologických prostředků soukromé firmy, poletí do kosmu možná v roce 2013.

Tak alespoň vyznívá zpráva společnosti Excalibur Almaz, sídlící na britském ostrově Man, která ale operuje také v Houstonu a v Moskvě. Vede ji zkušený tým, složený mj. z několika ruských a amerických kosmonautů. Jedním z nich je i Leroy Chiao, americký kosmonaut čínského původu, který létal jak na raketoplánech NASA, tak v kosmické lodi Sojuz, a byl dokonce i velitelem desáté posádky Mezinárodní kosmické stanice ISS.

Firma Excalibur Almaz bude pro své pilotované lety využívat modernizovaných komponent staršího ruského kosmického systému, který se jmenuje Almaz. Tento systém konstrukčně pochází již z poloviny 60. let. Tehdy byl určen zejména pro vojenské účely. Jeho složky byly již mnohokrát v různé formě a pod různými názvy v kosmu vyzkoušeny. Jde o větší orbitální stanici Almaz a o menší transportní kosmickou loď TKS.

Zdokonalená verze lodi typu TKS, která bude využita v první fázi programu, může pojmout posádku tří lidí plus náklad. Pokud bude připojena k velkému servisnímu a přístrojovému modulu, je schopna samostatného týdenního pobytu na oběžné dráze kolem Země. Návratový modul této lodi může být mnohokrát použit, což přispěje k hospodárnosti letů. Loď může dokonce fungovat i v ryze bezpilotním a nákladovém režimu. Excalibur Almaz nebude provozovat vlastní nosné rakety, ale využije služeb některého komerčního poskytovatele startovní kapacity.

Vesmírná loď TKS

Bude zajímavé sledovat, jak si s touto konkurencí poradí další soukromá firma, která také v blízké budoucnosti plánuje pilotované kosmické lety - americká SpaceX.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.