Politici se dohodli. O změně ústavy bude jednat sněmovna

Politici se dohodli na změně ústavy, v úterý jim zbývá doladit detaily. Řešením je návrh, který počítá se samorozpuštěním Poslanecké sněmovny třemi pětinami poslanců, jasné datum voleb chtějí politici nechat na prezidentovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedové všech šesti parlamentních politických stran a obou komor parlamentu večer znovu hledali shodu na dalším postupu pro případ, že Ústavní soud vyhoví stížnosti poslance Miloše Melčáka, který napadl konání sněmovních voleb na začátku října.

Politici se na víc než dvouhodinovém jednání dohodli, že již v úterý otevřou v Poslanecké sněmovně debatu nad trvalou ústavní změnou, která umožní okamžité rozpuštění sněmovny.

Dohoda se týká takzvané varianty číslo 1. Jak řekl Radiožurnálu předseda ODS Mirek Topolánek, na podstatných bodech se šéfové stran nakonec shodli. "Po ústupcích všech stran, se všichni shodujeme na tom, že půjdeme variantou číslo jedna," řekl Topolánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Topolánek: Na podstatných bodech se šéfové stran nakonec shodli.

To znamená, že při hladkém průběhu všech procedur by se volby mohly konat 6. a 7. listopadu.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek potvrdil, že jeho strana ustoupila v několika bodech. "Sociální demokracie ustoupila úplně ve všem, abychom se nehandrkovali a umožnili řešení, které je podle mého názoru, z našeho hlediska velmi velkorysé," uvedl Paroubek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Paroubek potvrdil, že jeho strana ustoupila v několika bodech.

Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga by se měly případné volby uskutečnit začátkem listopadu. "Za TOP 09 jsme konstruktivně spolupracovali, abychom dosáhli společného řešení," prohlásil Schwarzenberg.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Schwarzenberga by se měly případné volby uskutečnit začátkem listopadu.

KDU-ČSL záleželo podle předsedy lidovců Cyrila Svobody na ústavně co možná nejčistší cestě k předčasným volbám. "Podle našeho názoru je důležité, aby občané věděli co nejdříve termín voleb," prohlásil Svoboda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svoboda: Občané by měli znát co nejdříve termín voleb.

Drobné výhrady k dohodě mají ještě komunisté a zelení, ale ani kvůli jedné z těchto stran by neměla dohoda ztroskotat.

Zelení podle svého předsedy Ondřeje Lišky trvají na stanovisku, že by sněmovna měla počkat na rozhodnutí Ústavního soudu - odklad voleb o několik dní totiž neznamená žádnou újmu. "U zelených přetrvává výhrada s načasováním jednání o dalších změnách ústavy," řekl Liška.

Přehrát

00:00 / 00:00

Liška o drobné výhradě zelených k dohodě.

Komunisté podle svého předsedy Vojtěcha Filipa chtějí, aby způsob rozpuštění sněmovny byl v ústavě trvale zakotven v článku 16. "Klub KSČM si vyhradil pozměňovací návrh, který bude až ve druhém čtení. Byli bychom rádi, aby byl novelizován článek 16 ústavy," vysvětlil Filip.

Ve čtvrtek by sněmovna měla o změně ústavy definitivně rozhodnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filip: Způsob rozpuštění sněmovny by měl být v ústavě zakotven v článku 16.

Zbyněk Zykmund, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme