Desítky mrtvých horníků zůstaly po výbuchu v čínském dole

V Číně zahynulo při důlním neštěstí 35 horníků, dalších 44 se pohřešuje. Tragédie se stala v centrální části země. Čínské doly jsou nejnebezpečnější na světě, podle oficiálních údajů v nich vloni zahynulo 3 200 lidí, nezávislé organizace ale mluví o několikanásobně vyšším počtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžní věž

Těžní věž | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Příčinou neštěstí v dole v městě Pching-ting-šan v centrální provincii Che-nan je výbuch plynu. V době exploze se v podzemí nacházelo 93 horníků, jen 14 se ale podařilo uniknout.

Podle místních úřadů probíhala v postiženém místě rekonstrukce a těžba proto nebyla povolena. Právě existence tisíců ilegálních dolů je hlavní příčinou vysokého počtu obětí, bezpečnostní opatření jsou v nich totiž minimální nebo se nedodržují.

Peking ve snaze snížit počet podobných neštěstí uzavřel od roku 2005 už na 12 tisíc dolů, další ale vznikají, protože poptávka po uhlí stále roste. V Číně se více než 70 % energie vyrábí právě v uhelných elektrárnách.

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme