Česká ekonomika dopadla na dno, začíná se však zvedat

Česká ekonomika propadla ve druhém čtvrtletí hlouběji, než se čekalo. Hrubý domácí produkt České republiky ve druhém čtvrtletí podle údajů Českého statistického úřadu meziročně klesl o 5,5 procenta. Jde o největší meziroční čtvrtletní pokles ekonomiky České republiky v její novodobé historii. Předběžné odhady v polovině srpna přitom předpokládaly pokles o 4,9 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Ve srovnání s prvním čtvrtletím se ale pokles zastavil. Hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí vzrostl o 0,1 procenta, i když i zde statistici předpokládali vyšší růst, a to o 0,3 procenta.

Statistici revidovali i výsledky prvního čtvrtletí, když místo původně uváděného poklesu o 3,4 procenta nyní došli k číslu mínus 4,5 procenta. Za celé první pololetí pak HDP meziročně klesl o 5 procent.

Největší vliv na vývoj HDP měl propad zpracovatelského průmyslu o 12,8 procenta. "Značné meziroční poklesy postihly odvětví energetiky (o 21,9 procenta), obchodu (o 8,3 procenta), dopravy (o sedm procent) a podnikatelských služeb (o 4,2 procenta)," uvedl ČSÚ.

Podle ekonoma Komerční banky Jana Vejmělka jsou výsledky nepříjemným překvapením. "Takovou výraznou revizi směrem dolů jsme nečekali, a to nejen čísly za druhé čtvrtletí, ale i revizí čísel za první čtvrtletí. Ukazuje se, že první čtvrtletí bylo extrémně špatné a druhé čtvrtletí jen o 0,1 procenta lepší. Můžeme ta data ohodnotit tak, že dochází ke stabilizaci po opravdu dramatickém propadu v prvním čtvrtletí," uvedl Vejmělek v rozhovoru pro Rádio Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká ekonomika propadla ve druhém čtvrtletí hlouběji, než se čekalo, uvedl ČSÚ. Ve spojení jsme s ekonomem Komerční banky Janem Vejmělkem.

Zpracovatelský průmysl má nejhorší za sebou

Podle Vejmělka nelze jednoznačně mluvit o tom, že česká ekonomika má to nejhorší za sebou. "Nelze to takto zevšeobecňovat. Jsou určitě odvětví, kde to nejhorší už je za námi, týká se to hlavně zpracovatelského průmyslu. Jinde se budou problémy ještě prohlubovat. Citelně pocítíme dopady hospodářské krize ještě na trhu práce, dojde ještě k dalšímu zvyšování nezaměstnanosti," uvedl ekonom.

Ve srovnání s ostatními zeměmi dopadlo Česko ještě hůře než například Slovensko, které se propadlo jen o 5,3 procenta. Hlubší pokles o 5,9 procenta pak zaznamenalo Německo a o 7,5 procenta Maďarsko.

"Myslím, že ty rozdíly nejsou tak markantní, abychom z toho dělali dalekosáhlé závěry. Eurozóna se propadla celá, stejně tak okolní země. Výše propadu závisí na struktuře ekonomiky. Pokud je někde více průmyslu, který na krizi doplatil více, než jiné sektory ekonomiky, pak je ten propad vyšší než jinde," vysvětlil Vejmělek.

Analytici jsou spíše optimističtí

Jiní analytici jsou podstatně optimističtější než Jiří Vejmělek. Přes historicky největší propad ekonomiky o 5,5 procenta ve druhém čtvrtletí je obraz tuzemského hospodářství podle většiny analytiků poměrně příznivý. Pokles byl totiž podle nich způsoben hlavně propadem zásob, což vytváří dobré podmínky pro růst v dalších čtvrtletích.

"Celkově čísla potvrzují naši domněnku, že česká ekonomika opouští recesi, což je velmi pozitivní. De facto celý pokles HDP je vysvětlen poklesem zásob, což vytváří příznivé podmínky pro růst v dalších čtvrtletích, kdy by mohlo docházet naopak k jejich obnově," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Kvůli revizím ČSÚ však nebude celoroční propad ekonomiky podle jeho odhadu 3,6 procenta, ale spíše 4,5 procenta.

"Přes revizi zůstává obraz české ekonomiky ve druhém čtvrtletí relativně příznivý. Po volném pádu v úvodu roku se ekonomika stabilizovala. Většina ekonomických dat naznačuje, že to nejhorší je již za námi," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Tomáš Pavlíček, Alena Adámková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme