Nezaměstnanost v Česku lehce stoupá

Lidí bez práce v Česku i nadále přibývá. Svědčí o tom údaje, které zveřejnilo Ministerstvem práce a sociálních věcí. Podle těch se nezaměstnanost v srpnu vyšplhala na 8,5 procenta z červencových 8,4.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ukazatel na úřad práce

ukazatel na úřad práce | Foto: Benešov nad Ploučnicí

Výsledek je v souladu s očekáváním expertů, kteří vesměs předpovídají další nárůst počtu nezaměstnaných, a to i přesto, že to nejhorší ze stále probíhající krize má podle mnohých z nich světová i domácí ekonomika už za sebou.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka může zvýšená nezaměstnanost částečně ohrozit i vývoj ekonomiky:

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji nezaměstnanosti mluvili na Rádiu Česko analytik ČSOB Petr Dufek, vedoucí oddělení analýz a prognóz Úřadu práce v Teplicích Tomáš Raichl a mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová.

"Nezaměstnanost může ohrozit nastartovaný ozdravný proces. Když lidé tuší, že roste nezaměstnanost, obávají se o svoji práci, začínají šetřit a omezují svojí spotřebu, takže ekonomiku brzdí."

Hlavní problém, proč naše ekonomika klesá, ale podle analytika leží na zahraničních trzích. Není to tedy primárně způsobeno sníženou spotřebou domácností.

Některé úřady práce hlásí stagnaci nezaměstnanosti

Zlepšení situace je znát i na jednotlivých úřadech práce. "V Moravskoslezském kraji se dá situace v posledním období charakterizovat jako stagnace. Míra nezaměstnanosti zůstala stejná jako v červenci, a to 11,8 procenta. To je nejlepší výsledek, pokud jde o vývoj za posledních deset měsíců," uvedla mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová.

Podobná situace je i v Teplicích. "V srpnu stoupla míra nezaměstnanosti na 12,5 procenta, situace se ale i u nás dá nazvat jako stagnace. Srpnový nárůst nezaměstnanost způsobil hlavně příliv absolventů, kteří se letos netradičně přišli zaevidovat už v srpnu," řekl vedoucím oddělení analýz a prognóz Úřadu práce v Teplicích Tomáš Raichl.

Absolventi to letos budou mít těžší

Podle něj navíc absolventi budou letos hledat práci mnohem obtížněji: "Zatímco v minulých letech v době hospodářského růstu přestala být nezaměstnanost absolventů problémem, tak očekáváme, že letošní absolventi budou mít s hledáním uplatnění problémy vzhledem k velkému nedostatku míst."

Baďurová doporučuje, aby se lidé bez práce zaměřili hlavně na rekvalifikace. Nejohroženější skupinou jsou totiž stále lidé, kteří vykonávají pomocné a nekvalifikované práce.

"Pokud lidé nemají práci, měli by se zajímat o rekvalifikaci a nejenom na úřadu práce. Proškolení nabízí také spousta jiných organizací. Důležité je využít čas efektivně a rozšířit si odborné znalosti nebo kompetence," řekla mluvčí Úřadu práce v Ostravě.

Další výrazný nárůst nezaměstnanosti se ale už neočekává. "Já si myslím, že největší propouštění už máme za sebou. Myslím si, že dojde k mírnému zvýšení nezaměstnanosti do konce roku a bude to především u absolventů a potom dojde k mírnému propouštění ve firmách, které ještě stále nemají dostatek zakázek. Žádný velký skok se ale už čekat nedá," dodává analytik ČSOB Petr Dufek.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme