Nová plynová krize může 'vypuknout kdykoliv'

Rusko - ukrajinský plynový spor pokračuje. Ruský prezident Medveděv totiž nařídil šéfovi ruské plynárenské společnosti Gazprom, aby odmítl požadavek Ukrajiny na zvýšení poplatků za tranzit zemního plynu přes tuto zemi. Podle Bohdana Kopčáka, zpravodaje slovenské tiskové agentury TASR, který dříve působil na Ukrajině, tak akutně hrozí nová plynová krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

potrubí, plynovod

potrubí, plynovod | Foto: Archiv ČRo

Ještě minulý týden přitom vše nasvědčovalo tomu, že zvýšené poplatky Gazprom platit bude. Ukrajinská společnost Naftogaz navrhla zvýšení poplatků až o 60 procent a i Gazprom potvrdil, že s podobným navýšením souhlasí.

Také ukrajinská premiérka Julia Tymošenková po jednání s ruským premiérem Vladimirem Putinem řekla, že země vyřešily všechny problémy týkající se plynu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko-ukrajinský plynový spor pokračuje. Mluvíme se zpravodajem Slovenské tiskové agentury Bohdanem Kopčákem.

Nyní je ale všechno jinak. Proč takový náhlý obrat? "Je otázka, zda k nějakému obratu vůbec došlo. Na výroky prezidenta Medveděva po schůzce s šéfem Gazpromu reagovala Tymošenková tím, že vše popřela. Řekla smlouva byla uzavřena na 10 let, že ceny se určují vždy na kvartál, že nic nevyžaduje zásah politiků. Takže zřejmě jde jen o nějakou hru a pokusy plyn zavést jako téma jednání politiků," míní Bohdan Kopčák.

Výroky z Moskvy mohou podle něj souviset i s nadcházejícími prezidentskými volbami na Ukrajině a snahou Moskvy podpořit kandidáty, kteří by měli s Moskvou lepší vztahy.

Kopčák si je jist, že v brzké době, možná opět v lednu, můžeme očekávat další krizi a zastavení dodávek plynu pro Evropu.

Tomáš Pavlíček, Alena Adámková, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme