O kroužkování aneb těžký život ornitologa

11. září 2009

NPR Řežabinec je významné ptačí území. Jedná se o obrovský rybník nedaleko Ražic u Písku. Byli jsme tam, když se kroužkovali ptáci. V rákosinách u rybníka Milena Lukavská narazila na napnutou ornitologickou síť. A v té síti visel malý ptáček hlavou dolů - chudák, jako bez života. Ale to už se od pozorovací věže blížil RNDr. Karel Pecl s houfem dětí v patách - ty tu byly na exkurzi. A obavy jsou hned rozptýleny.

Nebojte, visí sice hlavou dolů, ale je v pořádku. Pokusím se ho vyndat. Nejdřív se vyndávají nožky, pták se snaží držet vláken. Ptáčka si dáme do plátěného sáčku a u věže si ukážeme, jak se měří, váží a kroužkuje.

Proč se ptáci kroužkují? Kroužek má značku národní centrály a číslo. Když se pták znovu odchytí, třeba v daleké Africe, nálezci zašlou kroužek, popřípadě hlášení do centrály. Pro Česko je to Kroužkovací stanice Národního muzea v Praze. Totéž se děje s nálezem kroužku uhynulého ptáka. Taková kroužkovací služba funguje v mnoha státech světa. Ze záznamů se dá například vyčíst. kde naši ptáci zimují, jak, kdy a proč putují po našich krajích, kterých ptáků ubývá a naopak přibývá a mnoho dalších informací.

A jakého ptáka to Karel Pecl vlastně chytil? Byla to vzácnost.
Je to slavík modráček. On tady kolem pozorovací věže hnízdí. Ptáka držíme mezi prsty za patní klouby, tak aby se nemohl hýbat. Vidíte, že je klidný, umožňuje mi to vyndat nožičku, držet ji za patu a navléci mu kroužek A, jinak je pták v ruce zcela volně. U zpěvných ptáků je kroužkování vcelku bez problémů, horší je to s labutěmi, s těmi se pereme. Nepříjemná je sýkorka, ta člověka ráda zobáčkem chytí za měkké části kolem nehtu, zobáček má jak pinzetu s háčkem, takže to opravdu bolí.

Kroužkování

Slavík modráček má modrou skvrnu jako náprsenku - sameček tmavou, samička světlou. Jeho typickým znakem jsou na rýdovacích perech rezavé lemy u kořene. Tenhle slavík dostane kroužek S - kroužky jsou označovány písmeny podle velikosti. Dnes už používáme kleštičky, ale dříve jsme skousávali kroužky zuby. Když pták viděl, jak ho strkám do své "chlebárny", byl tak vyděšený, že se mi vydělal do vousů.

Tak abychom slavíčka netrápili, ještě zapíšeme údaje o kroužkování do sešitu - číslo kroužku, délka křídla (70 mm), délka ocasu (60 mm) a teď ho v kornoutku zvážíme -17,5 g. A už ho můžeme pustit.

A jací ptáci jsou pro kroužkovatele nepříjemní - horší ještě než ty sýkorky?
Jednoznačně je to dlask tlustozobý...

Já myslela, že orel nebo jiný dravec.
Když jdete kroužkovat dravce, připravíte se na to, vezmete si rukavice, nebo mu dáte pytel na hlavu a pak už ho můžete držet v klíně a chytit mu pařáty. Ale když vám dobří kamarádi přinesou dlaska v pytlíku a neřeknou vám co tam je - to je nejhorší. Nic netuše, vložíte ruku do pytlíku jako obvykle - a potom už jenom řvete a snažíte se vyprostit. Když vás pták, který bez problémů zobákem rozlouskne pecku třešně, chytí za dlaň, udělá vám centimetrovou "štěnici", ani nemrkne. A potom nám dělají problém strakapoudi a datli - mají sílu, drží se drápy sítě a když se vám zobákem pustí do kloubu, to teče krev. A taky intenzivně křičí - to je zvuk tak nepříjemný, že z toho fyzicky bolí uši.

Kdysi jsem ale zaslechla i něco o problémech při kroužkování volavek...
To je také pravda, já jsem volavky kroužkoval. Nejdříve jde o hygienu, protože ony první, co při obraně udělají, je, že na vás vyvrhnou obsah žaludku - to opravdu není žádný med, jsou to natrávené ryby - a vy lezete nahoru do hnízda, moc se v tu chvíli utírat nemůžete. A pak volavka útočí do obličeje, na oči... Stalo se mi to i u čápa. Vůbec mě nenapadlo, když jsem lezl po komíně a dělal kravál, že by v hnízdě mohl zůstat dospělý čáp. On je docela problém, dostal se přes vysoký okraj až do hnízda k mláďatům - a když jsem se tam vyškrábal, díval jsem se najednou do očí starému čápovi. Mám naštěstí výhodu, že mám brýle, ještě jsem zavřel oči - a tak jsem dostal ránu jen do čela. Příště, když jsem šel kroužkovat čápy, celou cestu na komín jsem si zpíval, abych dospělé opravdu vyplašil. Lidé ze vsi se sbíhali, mysleli, že jsem blázen, který chce skočit dolů nebo něco podobného. Ale čáp ulétl a kroužkování už bylo bez problémů.

Spustit audio