Označení piva Bud 'není chráněno podle práva EU'

Označení budějovického piva názvem "Bud" není podle Evropského soudního dvora v Lucemburku v Evropské unii chráněné. Dvůr tak neposílil postavení Budějovického Budvaru ve sporu s americkou firmou Anheuser-Busch.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budvar - balírna lahví

Budvar - balírna lahví | Foto: Budějovický Budvar

V rozsudku nepřiznal slovu "Bud" charakter chráněného označení původu podle unijního práva. Česko v přílohách ke smlouvě o přistoupení k Unii název "Bud" výslovně neuvedlo.

Americký pivovar Anheuser-Busch chce na rakouském trhu prodávat pivo s názvem American Bud. Budějovický Budvar žádal rakouský soud, aby to konkurenční firmě zakázal.

Evropský soudní dvůr zastává názor, že unijní nařízení o ochraně zeměpisných označení a o označeních původu je nadřazené dvoustranným smlouvám. Opomenutí zapsat název "Bud" do přístupové smlouvy tak může být v neprospěch Česka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Budějovického Budvaru Petr Samec na Rádiu Česko

Podle mluvčího pivovaru Petra Samce se pro Budvar nestalo nic kritického. Spor se totiž týkal pouze zeměpisného označení Bud a pouze v Rakousku.

"Ochranné známky v ostatních zemích by neměly být ohroženy. V každé zemi je velice specifická situace a zpochybnit řádně registrovanou ochrannou známku je velice těžké," řekl Samec.

Budvar teď podle svého mluvčího vyčká na další jednání u vídeňského soudu, který bude muset k dnešnímu rozhodnutí přihlédnout.

"Soud má například možnost znovu prověřit, že pojem Bud může být považován za takzvaný prostý údaj zeměpisného původu výrobku. To může udělat například nějakou anketou nebo průzkumem veřejného mínění."

"Pak by mohla být platná dvoustranná smlouva z roku 1976 ještě Československé socialistické republiky s Rakouskem a tím pádem by soud mohl přiznat ochranu pro Budějovický Budvar, dodal Samec.

Milan Kopp, Pavel Novák, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme