V ČR roste počet vysokoškoláků, za Evropou ale stále zaostáváme

Vysokoškolský diplom má ve vyspělých evropských zemích 28 procent lidí, v České republice je to pouhých 14 procent. Vyplývá to ze srovnání školství v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti - ilustrační foto

Studenti - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Česká republika se i přes tyto údaje posunuje v oblasti vysokého školství dobrým směrem. Roste jak podíl lidí, kteří vstupují na vysoké nebo na vyšší odborné školy, tak i podíl absolventů.

"Určitě jsou úspěšnější ti, kteří mají vyšší vzdělání. Absolventi s vysokoškolským diplomem mají nižší míru nezaměstnanosti a mají o hodně vyšší platy než ti, kteří mají například jen maturitní vzdělání," řekl řekla Michaela Kleňhová z Ústavu informací ve vzdělávání.

Například muži vysokoškoláci vydělávají o 92 procent víc než muži s maturitou. U žen je tento rozdíl 65 procent.

V základním a středním školství doháníme Evropu

Podle náměstka ministryně školství Jindřicha Kitzbergera je příznivý také vývoj v oblasti základního a středního školství.

"V základních parametrech jsme už na hodnotách, na kterých je vyspělá Evropa. Máme srovnatelné hodnoty, ať už se to týká počtu žáků na třídu, velikosti tříd nebo počtu hodin, které děti mají ve škole možnost strávit," řekl Kitzberger.

Česká republika naopak stále zaostává za zeměmi Evropské unie, co se týče výdajů na žáka nebo studenta. Vyspělé evropské země dávají na vzdělání v průměru 6,1 procenta svého hrubého domácího produktu, v Česko je to jen 4,8 procenta.

Igor Maňour, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme