Rozpuštění sněmovny bude zřejmě možné ústavní většinou poslanců

Poslanecká sněmovna asi bude schvalovat své rozpuštění ústavní, tedy třípětinovou většinou. Prezident jí pak bude muset - nikoli jen moci - vyhovět. Vyplývá to z dosavadního jednání dolní komory parlamentu. O novele se rozhodne až po čtvrtečním večeru, kdy uplyne zákonná lhůta 48 hodin mezi jednotlivými čteními. Změna Ústavy má umožnit předčasné parlamentní volby, budou asi 6. a 7. listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasování v Poslanecké sněmovně. Ilustrační foto.

Hlasování v Poslanecké sněmovně. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Změna Ústavy dovolí konání předčasných parlamentních voleb v případě, že Ústavní soud zamítne stížnost poslance Miloše Melčáka na dřívější zkrácení volebního období současné sněmovní sestavy.

Debatu o změnách ústavy, které by dovedly zemi k předčasným volbám, na čas vystřídala rozprava o postavení Ústavního soudu. Vyvolal ji ostrou kritikou předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Rozhodnutí ústavních soudců, kterým na základě stížnosti poslance Miloše Melčáka pozastavili provedení předčasných sněmovních voleb 9. a 10. října, označil Paroubek za ,ústavní exces', který zcela vybočuje z rámce ústavního pořádku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda ČSSD Jiří Paroubek o rozhodnutí Ústavního soudu pozastavit předčasné volby

Ostatní lídři stran byli ve svých vystoupeních na adresu Ústavního soudu vesměs mírnější až na předsedu KSČM Vojtěcha Filipa, který rozhodnutí ústavních soudců popsal jako ,přinejmenším mimoústavní'.

S hodnocením konání Ústavního soudu jako ,ústavního excesu' nesouhlasí poslanec za stranu TOP 09 Pavel Severa: "Představuji si, že budeme mít úctu k institucím, které jsme si zřídili, aby nám hlídaly ústavnost a pořádek v tomto státě. Nesouhlasím s tím, že bychom měli nějakým nátlakem ohnout termín voleb, ohnout Ústavu. Politici mají mít úctu k zákonům i institucím. Proto nesouhlasím s napadáním Ústavního soudu, jak zaznělo z úst pana Paroubka."

Předseda ODS Mirek Topolánek s rozhodnutím ústavních soudců také nesouhlasil, vyzval ale ke klidu a k hledání celistvého, ústavně čistého, a tedy nenapadnutelného řešení.

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda řekl, že podle něj možné označit za viníka současné situace Ústavní soud. Vyjádřil názor, že současná krize není ústavní, ale politická.

Přitom se předsedové parlamentních stran už v noci významně posunuli k dohodě o konkrétní změně Ústavy a dokonce byli blíž i termínu předčasných voleb.

Pro okamžitý konec současného volebního období se vyslovují poslanci ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a částečně ČSSD. KSČM by chtěla dohodnout ukončení tohoto volebního období až dnem předčasných voleb. Zelení pak požadovali odložení parlamentního rokování až po rozhodnutí Ústavního soudu o předčasných volbách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) na Rádiu Česko o předčasných volbách po stížnosti poslance Miloše Melčáka k Ústavnímu soudu

Horečná snaha politiků, jak dospět k předčasným volbám ústavně komfortním způsobem, může přijít vniveč. Ve vysílání Rádia Česko na to upozornil místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). Podle něj totiž řada senátorů nesouhlasí s tím, jak poslanci přistoupili k senátnímu návrhu, který umožňuje samorozpuštění dolní komory.

Veronika Malá, Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme