Vláda chce zvýšit daně a krátit dávky. Podle odborníků to neprojde

Vláda Jana Fischera nejspíš navrhne sněmovně zvýšení daní a snížení sociálních dávek. Spolu s dalšími opatřeními to má pomoci co nejvíce stlačit schodek státního rozpočtu. Podle odborníků ale tato varianta rozpočtu neprojde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Posunutí voleb může způsobit velké komplikace při přípravě státního rozpočtu.

Posunutí voleb může způsobit velké komplikace při přípravě státního rozpočtu. | Foto: Fotobanka stock.xchng

Vláda chce připravit variantu se 160 miliardovým schodkem. Pokud ji ale politici neschválí, předloží 30. září rozpočet se schodkem 230 miliard. Právě tuto variantu si podle rektora pražské Vysoké školy ekonomické Richarda Hindlse poslanci vyberou.

"Bude to ovšem znamenat veliký problém nárůstu vládního dluhu. Bude to také znamenat určité obtíže při získávaní půjčky od evropských bank. Navíc si v řadě případů budeme muset utáhnout opasky všichni, ať už to budou rezorty, spotřeba v domácnostech nebo investování. Situace rozhodně není příjemná," upozorňuje Hindls.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s rektorem pražské Vysoké školy ekonomické Richardem Hindlsem na Rádiu Česku v pořadu Svět o osmé.

Vláda nicméně předloží poslancům i variantu, kde se výdaje státu sníží o 38 miliard a příjmy zvýší o 33 miliard korun.

"Budou tam opatření v oblasti příjmové, což samozřejmě souvisí například s daněmi," řekl Jan Fischer v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas. Největší potíží sestavení rozpočtu je ale podle něj velmi nešťastná výdajová struktura.

"Ta je kryta z více než osmdesáti procent mandatorními výdaji, čili velmi silným systémem sociálních dávek. I tady si troufneme nabídnout krácení, jakkoli to bude před volbami znít velmi syrově a velmi nepopulárně," prohlásil premiér.

Fischer zároveň vysvětlil, proč jsou taková opatření nezbytná. "Všechno to děláme proto, že jsme si vědomi toho, že kdybychom nebyli restriktivní a zdrženliví a dopřávali si rozpočtovou volnost, tak za dva, za tři roky bychom občanům této země připravili podstatně větší nepříjemnosti," dodal Fischer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fischer vysvětluje, proč jsou taková opatření nezbytná.

Podle ministra financí Eduarda Janoty bude mít ale předkládaný rozpočet jen dočasnou platnost. "Celý tento balíček, všechna opatření i v oblasti daní i v oblasti výdajů by měla být přechodná pouze a výlučně pro rok 2010. My jsme to takto záměrně formulovali, protože chceme dát možnost politické vládě, aby dostala prostor a zformulovala nové legislativní normy, nové zákony," řekl v Ranním interview Radiožurnálu Janota.

Fischerův kabinet bude o finální podobě rozpočtu jednat ve středu. Podle svého šéfa půjdou úředníci až na hranu mandátu, který od politiků dostali.

Nejen vláda by dnes měla jednat o rozpočtu. Průběhem jeho schvalování se budou zabývat i poslanci. Mají totiž obavy, že by po volbách mohlo být na jednání o rozpočtu málo času.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce proto prosadit, aby se už teď zkrátily některé lhůty, které se při jednání o rozpočtu musí dodržet, aby Česku po Novém roce nehrozilo rozpočtové provizorium.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sobotka chce proto prosadit, aby se zkrátily některé lhůty.

"Dnes je to tak, že návrh zákona o státním rozpočtu musí být povinně projednán výbory ve lhůtě, která nemůže být kratší než třicet dnů," přiblížil Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Hrnčíře by bylo ale zkrácení lhůt jen kosmetickou úpravou.

Podle občanského demokrata Pavla Hrnčíře by bylo ale zkrácení lhůt jen kosmetickou úpravou. "Do té doby než se ustanoví vláda, nebyl to nikdy jednoduchý proces. Netrval nikdy řádově dny, ale bylo to spíš týdny a měsíce," řekl Hrnčíř.

David Koubek, Roman Chlupatý, Jakub Šídlo, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme