Prymula: Očkovat proti prasečí chřipce by se mohlo koncem září

Vakcína proti prasečí chřipce by v České republice měla být k dispozici ke konci září. V rozhovoru pro Rádio Česko to řekl Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti. Odpoledne se sejde odborná komise jmenovaná ministryní zdravotnictví Danou Juráskovou, která má přesně definovat počty lidí, kteří by měli být očkováni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Vakcína proti viru A (H1N1) by měla být v podstatě připravená. V tuto chvíli se provádějí zkoušky, které by měly ověřit, jestli je dostatečně bezpečná. Co se týče účinnosti, výsledky potvrzují, že její kvalita navozené imunitní odpovědi je dostatečná," uvedl pro Rádio Česko předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Přehrát

00:00 / 00:00

O očkování proti prasečí chřipce hovořil předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula na Rádiu Česko.

Nyní se podle Prymuly čeká na finální zkoušky a vakcína by měla být k dispozici ke konci září.

Vláda Jana Fischera minulý týden rozhodla, že Česko nakoupí milion dávek vakcíny proti prasečí chřipce. Toto množství vystačí pro půl milionu lidí.

Na krajské úrovni se podle Prymuly připravují podklady, aby byla precizována kritická infrastruktura. Mezi jednotlivými zeměmi Evropské unie totiž panují rozdílné názory na to, co vlastně kritická infrastruktura je.

Kraje připravují seznamy

"Protože my nemáme očkovacích látek nazbyt, musíme kritickou infrastrukturu definovat velice přesně. A budeme se koncentrovat na zdravotníky prvního kontaktu, kteří budou v největším riziku. Budou tam i další kategorie záchranného integrovaného systému, ale na všechny prvky vakcína nezbude," vysvětlil Rádiu Česko Roman Prymula.

Česká republika patří mezi státy, které mají velmi nízký počet nemocných. Dosud bylo zaznamenáno zhruba 230 nákaz prasečí chřipkou. Nemoc měla u pacientů lehký průběh, nikdo nezemřel.

"Celosvětově se hovoří o tom, že příznaky jsou téměř mírnější než při klasické sezónní chřipce. V tuto chvíli ale jsou na celém světě už přes 3 tisíce mrtvých. Není to tedy zcela banální záležitost. My se však obáváme zejména následné vlny, která s největší pravděpodobností přijde a měla by být podstatně závažnější," upozornil Prymula.

"Pokud by se pandemie rozjela v plné míře, tak předpokládáme, že v horizontu jednoho až dvou týdnů by se počty nakažených zdvojnásobovaly. Na vrcholu epidemie by ke zdvojnásobování docházelo ještě rychleji - třeba jednou za dva dny. A křivka by byla exponenciální, jak se se to stalo například ve Velké Británii" vysvětlil Prymula.

Ladislav Dvořák, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme