Starý mozek nemusí být menší než mladý

Dřívější výzkum naznačil, že lidský mozek ve stáří zmenšuje svůj objem. Podle nové studie to ale pro zdravý mozek neplatí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mozek

Mozek | Foto: Fotobanka Profimedia

Holandští vědci tvrdí, že za názory o zmenšeném starém mozku stojí nediagnostikované nemoci mozku lidí, kteří se zúčastnili dřívějších studií. Pomalu probíhající neurodegenerativní onemocnění mohlo zničit buňky v klíčových oblastech mozku, takže výzkumníci nadhodnotili atrofii a podhodnotili velikost zdravého mozku. Do nové studie proto vědci zařadili pouze osoby v průměrném věku 69 let, u kterých vyloučili problémy jakými jsou Parkinsonova choroba, demence nebo mrtvice.

Účastníky studie vědci během devíti let opakovaně podrobili psychologickým testům a na snímcích pořízených magnetickou rezonancí hodnotili velikost sedmi různých oblastí mozku. Zjistili, že tyto oblasti se významně zmenšily jen u těch lidí, u kterých se v průběhu studie objevily zhoršené kognitivní schopnosti. Lidé, kteří jimi netrpěli, si původní velikost mozku udrželi. Vědci se proto domnívají, že zmenšení mozku spíš než se samotným stárnutím souvisí s patologickými stavy, které se odrážejí ve snížení duševních schopností.

Výsledky studie popisuje článek v zářijovém čísle časopisu Neuropsychology.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme