Sýkorky přišly na chuť netopýrům

Roztomilé sýkory koňadry (Parus major) by člověk nepodezíral z ničeho horšího než zabíjení housenek. V některých evropských zemích se ale chovají téměř hororovým způsobem - loví přezimující netopýry, proklovávají se do jejich lebek a požírají mozek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sýkora koňadra (Parus major)

Sýkora koňadra (Parus major) | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Sander van der Molen

Prvního případu "vraždících sýkorek" si všimli ornitologové z Institutu Maxe Plancka v roce 1996 v jedné jeskyni v Maďarsku. O deset let později ve stejné jeskyni takových případů zaznamenali osmnáct. Oběťmi sýkorek byli pokaždé malí netopýři z rodu Pipistrellus. Sýkorky v jeskyni vyhledávaly netopýry, kteří se čerstvě probudili ze zimního spánku a kvůli nízké tělesné teplotě byli abnormálně pomalí. Se zabitím netopýra, který váží jen 5 gramů, a je tedy několikrát lehčí než sýkorka, pak ptáci neměli žádné problémy. Sýkory většinou ještě v jeskyni klováním otevřely lebku a začaly požírat mozek. Jen výjimečně si netopýra odnesly do korun blízkých stromů.

Experimenty ukázaly, že sýkorky jsou přitahovány zvuky, které vydávají netopýři právě probuzení z hibernace. Podle ornitologů jejich dosud nepozorované lovecké chování souvisí s nedostatkem potravy, který se sýkory naučily řešit vskutku originálním způsobem. Historky o sýkorkách lovících netopýry přitom pocházejí nejen z Maďarska, ale také z Polska a Švédska. Ornitologové se proto domnívají, že "nápad" doplnit si zimní jídelníček čerstvými proteiny z netopýřího mozku může být příkladem kulturního přenosu a šířit se mezi některými populacemi sýkorek.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme