Ústavní soud do 16. hodiny přerušil projednávání návrhu Miloše Melčáka

Ústavní soud rozhoduje o návrhu poslance Miloše Melčáka na zrušení zákona o zkrácení volebního období. Rozhodnutí soudu ovlivní termín předčasných voleb do poslanecké sněmovny, které byly původně plánovány na 9. a 10. října. Ústavní soud své jednání v půl jedné odpoledne přerušil, pokračovat má opět v šestnáct hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání ve sněmovně Ústavního soudu

Jednání ve sněmovně Ústavního soudu | Foto: Tomáš Adamec

Ústavní soudci veřejně projednávají návrh nezařazeného poslance Miloše Melčáka na zrušení zákona o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny. Od jeho výsledku se odvine termín sněmovních voleb.

Soudce zpravodaj Pavel Holländer přečetl zpravodajskou zprávu o stavu řízení. Před patnáctičlenným plénem je navrhovatel - Miloš Melčák - se svým advokátem Janem Kalvodou. Poslaneckou sněmovnu zastupuje její místopředseda Lubomír Zaorálek, za Senát přijel předseda Přemysl Sobotka. Zatím není jasné, zda výrok padne už dnes.

Dopoledne zazněl projev místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka a následné dotazy soudců. Prostor dostaly i závěrečné návrhy. Ve hře jsou nyní dvě varianty: soud po 16. hodině vyhlásí nález, nebo jednání odročí.

Na verdikt čeká celá politická scéna

České ústavní soudce čeká jedno z nejtěžších rozhodnutí. Poprvé totiž posuzují ústavní zákon, záleží na nich, kdy se budou konat volby, musejí zvažovat politické dopady v době krize.

V rekordně krátkém čase se soudci museli připravit na verdikt, který může na roky dopředu definovat vztah mezi mocí zákonodárnou a výkonnou a příští stanoviska soudu. Svoje argumenty navíc přednesou veřejně.

Na Ústavní soud se se stížností obrátil dnes nezařazený poslanec Miloš Melčák. Ústavní soud v prvním kroku odložil platnost vyhlášení voleb, které se měly konat 9. a 10. října. Od té chvíle je Ústavní soud pod neustálou kritikou ze stran politiků a jeho rozhodnutí je označováno za aktivistické, mimoústavní a neberoucí ohled na veřejný zájem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s nezařazeným poslancem Milošem Melčákem pro Rádio Česko a ČTK. Připravila Milada Richterová.

Proč se poslanec Melčák odhodlal k podání stížnosti, která celou bouři - podle některých dokonce ústavní krizi - rozpoutala, k tomu Rádiu Česko v minulém týdnu poskytl rozhovor. Jako důvod stížnosti Melčák připomněl své osobní zkušenosti s obdobným postupem politické reprezentace v roce 1998, kdy poslanci poprvé zkrátili volební období jednorázovým ústavním zákonem.

"Tehdy jsme byli všichni přesvědčeni, že Senát splní to, co říkal, že to je neústavní, no a pak už bylo pozdě," uvedl. S nikým se údajně ale o svém postupu neradil. "Ta myšlenka u mě dozrála v okamžiku, kdy Senát nenašel 17 senátorů , aby napravil svou pověst, řekněme, legislativní pojistky."

Politické špičky se nakonec dohodly na způsobu, jak se co nejrychleji dostat k předčasným volbám cestou obecné změny ústavy. Poslanec Melčák svým kolegům při práci na novém, obecně platném zákoně drží palce, nicméně svou stížnost stáhnout nehodlá: "Já absolutně nepočítám s tím, že bych tu stížnost stáhnul. Tím pádem by se to celé znevěrohodnilo," uvedl nezařazený poslanec Miloš Melčák.

Sněmovna bude o ústavní novele a navazující změně volebního zákona hlasovat zřejmě v pátek. Na stejný den byla předběžně svolána i schůze Senátu, teď se údajně zvažuje i sobotní termín schůze horní komory.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Světě o osmé Rádia Česko vystoupil předseda Senátu Přemysl Sobotka

Na úterý je svolána mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, kde by poslanci mohli rozhodovat o samorozpuštění dolní komory, pokud tedy Ústavní soud Melčákovu stížnost nezamítne.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka cestou k Ústavnímu soudu Světě o osmé Rádia Česko řekl, že soudce bude informovat o postupu jednání o ústavním zákonu v horní komoře parlamentu.

"Je otázkou, zda tento ústavní zákon je v souladu s ústavou, to posoudí soud - my jsme si mysleli, že je," poznamenal Sobotka. Předpokládá, že rozhodnutí Ústavního soudu neovlivní obě komory v práci na trvalé změně základního zákona, který by obecně umožnila samorozpustit sněmovnu.

Nepřetržitý on line přenos z jednání Ústavního soudu můžete od 10 hodin sledovat na tomto internetovém serveru.

Nepřetržitý online přenos z jednání Ústavního soudu.Rychetský by uvítal rozhodnutí Ústavního soudu k volbám už ve čtvrtek O postupu umožňujícím předčasné volby se nejspíš rozhodne v pátek
Rozpuštění sněmovny bude zřejmě možné ústavní většinou poslanců Poslanci mají rozhodnout o ústavní změně. Vedla by k předčasným volbám Sněmovna otevře debatu o trvalé ústavní změně umožňující předčasné volby Politici se dohodli. O změně ústavy bude jednat sněmovna O ústavní stížnosti poslance Melčáka Ústavní soudci studují Melčákovu stížnost, politici hledají cestu k volbám Novelu ústavy, která umožní rozpuštění sněmovny, posoudí zákonodárci příští týden Melčák: Stížnost k Ústavnímu soudu nestáhnu

Milan Kopp, Patricie Polanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme