Za cestu do Spojených států možná budeme muset platit

Evropané by měli za cestu do Spojených států platit. Americký Senát schválil zákon, podle kterého by nás cesta za oceán přišla na 10 dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Svobody - symbol New Yorku i Spojených států

Socha Svobody - symbol New Yorku i Spojených států | Foto: Milan Kopp

Přesně tolik by museli zaplatit turisté, kteří nepotřebují víza a do Ameriky jedou přes povolovací systém zvaný ESTA. Evropská unie se zámětem nesouhlasí.

Státy sedmadvacítky nové americké opatření nechápou. Nelíbí se jim hlavně to, že výtěžek z plateb má jít na podporu cestovního ruchu ve Spojených státech. Vysoce postavený diplomat nedávno uvedl, že se členské země radí o možné formě protestu.

Uznal ale, že Unie moc možností nemá. Zavedení plateb teď musí po americkém Senátu ještě schválit Sněmovna reprezentantů a podepsat prezident Barack Obama.

Pro Čechy by byla nová pravidla stále výhodnější než předcházející systém víz, která skončila teprve nedávno. Diplomaté ale zároveň upozorňují, že problémy s cestou do Spojených států by měli lidé bez embosovaných platebních karet, kteří by poplatek prakticky nemohli uhradit.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme