Rychetský: Politici v zahraničí si nedovolí napadat ústavní soud

Ústavní soud rozhoduje o stížnosti nezařazeného poslance Miloše Melčáka na zkrácení volebního období Sněmovny jednorázovým ústavním zákonem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Rychetský

Pavel Rychetský | Foto: Štěpán Kotrba

Se stanovisky k případu vystoupí předsedové obou komor parlamentu, Miloslav Vlček (ČSSD) za Poslaneckou sněmovnu a Přemysl Sobotka (ODS) za Senát. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský odpověděl Rádiu Česko na otázku, jestli mohou mít obě vystoupení na rozhodování soudců vliv.

"Já předpokládám, protože jde o veskrze odborný spor, že půjde o argumentaci právní. Zazní-li tam něco, s čím se bude muset soud vypořádat, tak podle závažnosti a obsahu toho tvrzení, buď se s tím bude schopen soud vypořádat již při poradě, která bude následovat, anebo bud muset třeba odročit jednání."

Rychetský také v našem vysílání řekl, že reakce politiků na odložení termínu voleb, ho nepřekvapila: "Ústavní soud nemůže být pro politickou scénu nějakým vstřícným příjemným faktorem. Je to instituce, která byly vybudována pro to, aby stanovila meze ostatním ústavním orgánům a právě těm, které jsou politicky utvářeny a chránila před nimi základní hodnoty ústavního systému této země. Skutečnost, že ta reakce byla tak prudká a tak emocionální sama o sobě mě příliš nepřekvapila."

Jak předseda Ústavního soudu doplnil, spíše ho překvapilo, že Česká republika je hodně pozadu za vyspělými demokraciemi. "Tam si žádný představitel ostatních ústavních orgánů nedovolí veřejně napadat svůj vlastní ústavní soud, protože si je vědom toho, že tím škodí sobě, protože tím napadá základní hodnoty toho kterého státu a demokracie," uvedl pro Rádio Česko Pavel Rychetský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Veřejné jednání pléna Ústavního soudu o Melčákově stížnosti. Ptáme se předsedy soudu Pavla Rychetského a bývalého soudce ÚS Vladimíra Klokočky.

Přímý přenos z jednání Ústavního soudu najdete na speciálním webu Českého rozhlasu: zprávy.rozhlas.cz

VŠECHNA AUDIA: Volby do Poslanecké sněmovny 2009

Marián Vojtek, Lukáš Vincourek, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme