Budou se léky testovat na hmyzu?

Tento týden probíhá v Edinburghu setkání Society for General Microbiology. Zazněl tu i příspěvek, podle kterého by při testování léků mohl pokusné myši nahradit hmyz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tablety, léky

Tablety, léky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Vědci z National University of Ireland studují imunitní systém bezobratlých živočichů a došli k názoru, že hmyz reaguje na mikrobiální infekce stejným způsobem jako člověk. Navzdory evoluční propasti 400 milionů let jsou si totiž imunitní buňky lidí a hmyzu strukturálně i funkčně velmi podobné. Hmyz a člověk také produkují stejné typy molekul, které se navazují na povrch buněk a umožňují jim nevítaného hosta v organismu zlikvidovat.

Mušky drozofily a můry zavíječi nebo lišajové by proto mohly být ideálními organismy pro testování nových typů antimikrobiálních léčiv. V současnosti se hmyzí larvy využívají jen v předběžných studiích, jejichž výsledky se pak dále ověřují na pokusných myších. Vědci se domnívají, že rozsáhlejší využívání hmyzu by mohlo "spotřebu" myší snížit až o 90 %. Proces by se také výrazně urychlil. Místo 4 až 6 týdnů testování na myších by k získání výsledků u hmyzu stačilo pouhých 48 hodin.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme