Novým majitelem Opelu bude rakousko-kanadská Magna

Přetahovaná o německou automobilku Opel zřejmě definitivně končí. Mateřský koncern General Motors oznámil, že 55 procent slovutné značky prodá kanadsko- rakouskému výrobci autodílů Magna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U vrátnice do Opelu

U vrátnice do Opelu | Foto: Jiří Hošek

S tímto řešením je nadmíru spokojená německá vláda, která tuto variantu dlouhodobě podporovala. Prodej Opelu už schválil taky speciální svěřenecký fond, ve kterém má General Motors a německá strana po dvou zástupcích.

"Vím, že Opel má před sebou ještě dlouhou cestu. Zároveň ale vím, že teď přiloží ruku k dílu jeho úžasně motivovaní zaměstnanci," prohlásila v Berlíně viditelně spokojená kancléřka Angela Merkelová.

Podle ní si General Motors neklade žádné další podmínky. Americký koncern prý taky nezískal další přísliby finanční pomoci od německého státu. Kromě překlenovacího úvěru pro automobilku Opel ve výši 1,5 miliardy eur, chce Berlín firmě Magna poskytnout další 3 miliardy ve formě státních garancí.

Magna podporovaná ruskou bankou Sberbank a automobilkou Gaz získá 55 procent akcií Opelu. 10 procent bude patřit zaměstnancům automobilky a 35 procent si ponechá General Motors. Zdrženlivě zatím prodej Opelu hodnotí německý odborový svaz IG Metall.

Jiří Hošek, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme