Premiéři Slovenska a Maďarska přijali prohlášení ke zlepšení vztahů

Předsedové vlád Slovenska a Maďarska Robert Fico a Gordon Bajnai přijali společné prohlášení, které má zmírnit napjaté vztahy mezi oběma státy. Na schůzce v Maďarsku se také dohodli na vytvoření několika smíšených komisí, které budou řešit společné problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiéři Maďarska a SR  Gordon Bajnai a Robert Fico

Premiéři Maďarska a SR Gordon Bajnai a Robert Fico | Zdroj: ČTK

V příhraničním městě Szécsény hovořili premiéři Slovenska a Maďarska o problémech, které v posledních měsících vztahy obou zemí výrazně vyostřily. Jedním z nich je i kontroverzní jazykový zákon, který platí od 1. září na Slovensku.

Premiéři se dohodli, že obě země požádají Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, aby uplatňování zákona monitorovala. Dohodli se také, že Slovensko nebude za porušení zákona trestat, dokud experti nedají dohromady prováděcí předpisy.

Maďarský premiér zákon nezpochybnil, ale zdůraznil, že narušil křehkou rovnováhu mezi ochranou slovenštiny a maďarštiny. Robert Fico stále trvá na tom, že zákon je v pořádku a že se kolem něj šíří lži a dezinformace. Je to podle něj cílená kampaň proti Slovensku.

"Je to opravdu propaganda proti zákonu nevídaných rozměrů. Ani jediný paragraf není potřeba v tomto zákonu změnit. Jako partneři jsme se dohodli, že plně respektujeme slova vysokého komisaře, že je to zákon, který sleduje legitimní cíl," řekl Fico.

Obě země podle premiérů také vytvoří několik smíšených komisí, které budou řešit společné problémy. Například se domluví na tom, jak budou vypadat vzájemné návštěvy, aby nedošlo k podobnému incidentu jako v srpnu, kdy Slovensko odmítlo vpustit na své území maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma.

Pozorovatelé opatrně dodávají, že schůzku vnímají spíše optimisticky, ale záleží na tom, jak budou její výsledky obě strany interpretovat.

Ľubomír Smatana, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme