Pochybnosti o prodeji Opelu firmě Magna přetrvávají

Oznámený prodej německé automobilky Opel vyvolává pochybnosti. Ukázalo se, že proti převzetí rakousko-kanadským výrobcem autodílů Magna byli oba němečtí zástupci v takzvaném svěřeneckém fondu Opelu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

závod Opelu v Bochumi

závod Opelu v Bochumi | Zdroj: ČTK

Zástupce berlínské vlády ve fondu Manfred Wennemer si myslí, že dosažený model nezaručuje přeměnu Opelu ve společnost schopnou přežití. Spolková vláda přitom nabídku Magny dlouhodobě podporovala.

Wennemer upozorňuje na to, že vítězná Magna přivede do Opelu mnohem méně vlastního kapitálu, než konkurenční investor RHJ International.

Taky zástupce spolkových zemí Dirk Pfeil krok manažerů americké mateřské firmy General Motors ostře kritizuje. Podle něj se zrodilo politické, a nikoli hospodářsky smysluplné rozhodnutí.

Oficiální německé reakce, včetně kancléřky Merkelové nebo zaměstnanců Opelu, ale prodej firmě Magna vítají.

Magna chce uzavřít továrnu Opelu v Antverpách

Kanadská firma Magna, nový majoritní vlastník automobilky Opel, plánuje uzavřít její továrnu v belgických Antverpách. Vláda belgického regionu Vlámsko, kde továrna funguje, nabízí do provozu investovat 300 milionů eur, aby výrobu udržela.

Vlámský premiér Kris Peeters se chce co nejrychleji sejít s novými majiteli automobilky a jednat s nimi o antverpské továrně. Pracuje v ní 2600 zaměstnanců a jsou na ní závislé další tisíce lidí v subdodavatelských firmách.

Zástupce Konfederace křesťanských odborů v Antverpách Jacques Cremers televizi RTBF řekl, že věří v solidnost firmy Magna. Zaměstnanci továrny podle něj zatím čekají na další zprávy od nového majitele.

"Jsou v klidu, ale debatují o tom. My zatím nemůžeme říct, co to bude znamenat pro továrnu v Antverpách a pro její zaměstnance. To prostě nevíme."

Magna chce provoz v Antverpách uzavřít příští rok. Měla by tím ušetřit 308 milionů eur.

Pavel Novák, Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme