USA si připomněly osmé výročí teroristických útoků z 11. září 2001

V boji proti Al-Káidě nepolevíme, prohlásil americký prezident Barack Obama na obřadu u Pentagonu v hlavním městě Washingtonu. Vzpomínku na oběti teroristických útoků ve Washingtonu poznamenaly zprávy o střelbě na řece Potomac.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

útok na Světové obchodní centrum v září 2001

útok na Světové obchodní centrum v září 2001 | Foto: Archiv ČRo

Lidé ráno volali do médií, že na řece Potomac zahájil člun pobřežní stráže palbu na podezřelou loď, a to zhruba v době, kdy se u nedalekého Pentagonu připomínaly teroristické útoky z 11. září 2001 za přítomnosti prezidenta USA Baracka Obamy.

Pak ale pobřežní stráž vysvětlila, že šlo o rutinní cvičení, nikdo ve skutečnosti nestřílel, všechno to bylo v rámci rádiové výměny informací. I tak to ale vzbudilo obrovský rozruch, na nějakou dobu byl přerušený provoz na Reganově letišti, které je přímo u Potomacu.

Výročí si připomínali lidé po celých Spojených státech

V New Yorku se už tradičně za přítomnosti tisíců lidí četla jména všech obětí na místě, kde stály dva mrakodrapy Světového obchodního centra. Další připomínková akce se konala u města Shanksville v Pensylvánii, kde se zřítilo další unesené letadlo, a výročí útoků si připomínali lidé po celých Spojených státech amerických. Někteří dobrovolnou prací ve prospěch komunit a dobročinných organizací.

Při nárazu unesených letedel do věží Světového obchodního centra, do budovy Pentagonu a při zřícení dalšího stroje v Pensylvánii 11. září 2001 zahynulo 2 749 lidí. Šlo o dosud nejtragičtější teroristické útoky v dějinách lidstva.

Igor Maňour, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme