Klaus chápe postoj Bratislavy v krizi mezi Maďary a Slováky

Prezident Václav Klaus má pochopení pro slovenské argumenty ve sporu s Maďarskem. Na setkání prezidentů višegrádské skupiny v polských Sopotech varoval před snahami přepisovat historii a měnit poválečné uspořádání Evropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Není možné přepisovat minulou historii, není možné dělat nějaké radikální kroky, které by změnily uspořádání Evropy, tak jak vzniklo po první a po druhé světové válce," řekl Klaus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Václav Klaus má pochopení pro slovenské argumenty ve sporu s Maďarskem.

Vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem jsou nejhorší za posledních dvacet let. Vzájemný spor souvisí také s jazykovým zákonem, který začal na Slovensku platit 1. září. Zákon umožňuje trestat prohřešky proti slovenštině pokutou až 5000 eur (až 130 tisíc korun). Sankce hrozí například za užívání jazyka menšiny, tedy třeba maďarštiny, v úředním styku ve městech a vesnicích, kde minorita tvoří méně než dvacet procent obyvatel. Budapešť tuto novelu považuje za znevýhodnění maďarské menšiny na Slovensku.

V polských Sopotech se nyní s napětím očekává, jestli maďarský prezident Laszlo Solyom, kterého Bratislava prohlásila za personu non grata, přijme od slovenské strany nabídku k dvoustranným jednáním. Uklidnění ve vztazích mezi Maďarskem a Slovenskem by bylo potvrzením, že višegrádská iniciativa má ještě stále smysl.

Martin Dorazín, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme