Belgické Vlámsko zakázalo nošení muslimských šátků ve všech veřejných školách

V belgickém regionu Vlámsko se od příštího školního roku nebudou smět nosit muslimské šátky ve všech veřejných školách. Vlámsko jako zřizovatel škol tak reaguje na stížnost jedné z žákyň na zákaz vydaný její školou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alespoň šátek nosí drtivá většina Egypťanek

Alespoň šátek nosí drtivá většina Egypťanek | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Dosud měly školy ve vlámském regionu Belgie možnost rozhodnout o zákazu nošení náboženských symbolů samy. Jedna z muslimských studentek gymnázia v Antverpách si ale stěžovala na svou školu u Státní rady, nejvyššího poradního orgánu v Belgii.

Státní rada uznala její stížnost a rozhodla, že zákaz je možné vydat jen na regionální úrovni. Nemohou jej zavádět jednotlivé školy. Stížnost muslimské studentky ale udělala jejím spolužačkám medvědí službu. Vlámský region, zřizovatel veřejných škol, totiž vyhověl rozhodnutí Státní rady a zakázal nošení muslimských šátků ve školách obecně.

Dnes zákaz uplatňovala jen třetina ze sedmi set veřejných škol ve Vlámsku. Od příštího roku budou muset muslimské studentky sundávat šátky před vstupem do kterékoli veřejné školy ve vlámské části Belgie.

Muslimské šátky se nesmějí nosit například ani ve Francii. Ve francouzské ústavě je totiž zakotvena odluka státních orgánů od církve. Zákon zakazuje nošení jakýchkoli náboženských symbolů ve státních institucích, tedy i křížků.

Pavel Novák, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme