Libanonský podvodník připravil vedení Hizballáhu o stamiliony dolarů

Libanonem otřásá finanční skandál podobný kauze amerického magnáta Bernarda Madoffa. Bejrútská prokuratura obžalovala podnikatele Saláha Ezzeddína ze zpronevěry stovek milionů dolarů, které mu svěřili investoři z arabského světa. Ezzeddín byl ale považován hlavně za bankéře libanonských šíitů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci libanonských šíitských milicí Hizballáh

Příslušníci libanonských šíitských milicí Hizballáh | Foto: almashriq.hiof.no

Židovský magnát Madoff zpronevěřil přes 60 miliard dolarů a z velké části na to doplatily i desítky židovských organizací z Ameriky i z Izraele. Podobná, i když výrazně menší, pohroma teď zasáhla i protiizraelské hnutí Hizballáh.

Odhaduje se, že Ezzeddín defraudoval okolo miliardy dolarů a lidem napojeným na Hizballáh měla patřit více než polovina této částky. Vůdce Hizballáhu šajch Nasralláh tvrdí, že samotná organizace Ezzedínovi nesvěřila více než 4 milióny.

Ezzedín v době své největší slávy proslul vysokým úročením peněz, které mu svěřovali i chudí střadatelé. Než se jeho systém finančního letadla zhroutil, působil i v mediálním byznysu a organizoval muslimské pouti do Mekky.

Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme