V Praze došlo ke střetu policistů a squatterů

Policie pozdě večer zadržela sedmdesát sympatizantů squatterů, kteří obsadili dům na rohu Apolinářské ulice a ulice Na Slupi v Praze 2. Anarchisté údajně rozebírali chodník a stavěli zátaras. Na střeše domu je stále asi 13 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proti squatterům zasahují těřkooděnci

Proti squatterům zasahují těřkooděnci | Zdroj: ČTK

Policisté z antikonfliktního týmu nejprve s mladými lidmi vyjednávali, poté ale došlo ke střetu. Vzduchem létaly lahve a kamení. Situace se pak ale uklidnila a obě strany vyčkávaly, co bude dál.

Státní zástupce podle policie uvedl, že obsazení domu je trestný čin. Squatteři se podle policistů dopustili porušení práv k domu a nebytovému prostoru. Policie věc vyšetřuje, podezření zatím míří proti neznámému pachateli.

Akce začala na Palackého náměstí odkud se asi stovka squatterů přemístila k prázdnému objektu v Apolinářské ulici. Do domu se mezitím dostalo asi 15 squatterů. Policie poté zatarasila dveře, takže nikdo další se do objektu nedostal.

Policie se nejdříve snažila vyjednávat

Na místě byly desítky policistů, těžkooděnci, antikonfliktní tým a policejní vrtulník. Právě členové antikonfliktního týmu se snažili se squattery vyjednávat.

Policisté měli v ruce písemné vyjádření majitele objektu, kterým je pravděpodobně zahraniční společnost, že si pobyt squatterů v domě nepřeje. To potvrdil i právník, který majitele domu zastupuje.

Squatteři naopak tvrdili, že mají jakési předpovolení. Žádné konkrétní vyjádření ale neukázali.

Squatteři, kteří se snaží obsadit prázdný dům na pražském Albertově | Foto: ČTK

Lenka Rafaelová, Kateřina Rózsová-Horálková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme