Zlatého Lva si z festivalu v Benátkách odnáší izraelský válečný film

Velkým překvapením skončil v italských Benátkách 66. mezinárodní filmový festival. Na vítězném snímku se totiž shodla porota s diváky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér vítězného izraelského snímku Samuel Maoz

Režisér vítězného izraelského snímku Samuel Maoz | Zdroj: ČTK

Zlatého benátského lva si z města na laguně odváží izraelský film Lebanon (Libanon). Režisér Samuel Maoz vypráví o válce v Libanonu tak, jak ji vidí posádka tanku.

Stříbrného lva za nejlepší režii získala íránská režisérka Širin Neshat za film Women without Men (Ženy bez mužů), který se odehrává v Íránu v roce 1953, kdy došlo k převratu a k moci se dostal šáh Rezá Pahlaví.

Cenu poroty získala německá komedie režiséra tureckého původu Fatiha Akina - Soul Kitchen.

Cenu za nejlepší herecký výkon si převzal Colin Firth za hlavní roli ve filmu amerického návrháře a nyní i režiséra Toma Forda - A Single Man (Samotář).

Cenu pro nejlepší herečku si odnáší ruská herečka Xenia Rappaport za roli ve filmové prvotině italského režiséra Capotondiho La doppia ora (Dvojí hodina). To byl také jediný úspěch italské kinematografie na festivalu.

Ocenění si z Benátek odnesl také americký herec a režisér Sylvester Stallone, který dostal cenu pro osobnost soudobého filmu.

Souteže o Zlatého lva se zúčastnilo 25 filmů.

Vědunka Lunardi, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme