Hong Kong vzkazuje Číně: Přestaňte bít novináře a zajistěte svobodu médií

Hong Kong vyzývá Čínu k zajištění svobody médií. Na sedm set novinářů a politiků v bývalé britské kolonii odsoudilo zásah čínské policie proti hongkongským reportérům v autonomní oblasti Sin-ťiang. Tři z nich totiž byli při zajišťování zpravodajství z demonstrací v Urumči zatčeni, spoutáni a poté sbiti. Čína ale zásah označuje za oprávněný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozcestník ukazuje na hongkongské ulice

Rozcestník ukazuje na hongkongské ulice | Foto: Robert Mikoláš

Podle představitelů Asociace novinářů v Hong Kongu tentokrát čínské úřady překročily hranici, když novináře obvinili z toho, že podněcovali násilnosti v Urumči, a proto je policie zadržela. Zásah odsoudil i prezident Mezinárodního klubu novinářů, který ho označil za krutý.

Vyšetření incidentu v autonomní oblasti Sin-ťiang a zajištění svobody médií pak požadují i hongkongští politici, a to ze všech politických stran. Za napadené novináře se postavili i ti, co jsou jinak přátelsky nakloněni komunistickému režimu v Pekingu.

Hongkongští novináři se do konfliktu s čínskými úřady dostali v poslední době už poněkolikáté. Vloni byli po vypuknutí násilností v Tibetu vyhoštěni z metropole Lhasy, s policisty se střetli i před zahájením letní olympiády v Pekingu.

Robert Mikoláš, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme