Britská vláda čelí novým podezřením po propuštění libyjského atentátníka

Britská vláda stále čelí kritice kvůli propuštění libyjského atentátníka Abdelbaseta Ali al Migrahího zpět do vlasti. Teď kauza dostala nový rozměr - a to v souvislosti se zastřelením britské policistky Yvonne Fletcherové z budovy libyjského velvyslanectví v Londýně v roce 1984.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Big Ben

Big Ben | Foto: europa.eu.int

Podle listu The Sunday Times totiž vrah policistky Fletherové nebude nikdy ve Velké Británii stíhaný, a to na základě širší tajné dohody mezi oběma zeměmi, podle které měl být pachatel postavený před soud v Libyi.

Britské ministerstvo zahraničí oznámilo, že dohoda byla zpečetěna výměnou dopisů velvyslanců z roku 2006, a že rodina Yvonne Fletcherové o tom ví. Ovšem podle listu Sunday Times matka Yvonne Fletcherové prohlásila, že o dotyčné dohodě jí nebylo nic sděleno.

Dohoda byla uzavřená po návštěvě tehdejšího britského premiéra Tonyho Blaira v Libyi v březnu 2004, kdy Tripolis oznámil zastavení svého jaderného zbrojního programu.

Propuštěný atentátník Abdelbaset Ali al Migrahí byl odsouzený za atentát na americké letadlo společnosti PanAm nad skotským Lockerbie v roce 1988, při kterém zemřelo 270 lidí - 259 na palubě letounu a 11 obyvatel Lockerbie. Z vězení, které si odpykával ve Skotsku, byl propuštěný v srpnu, oficiálně ze zdravotních důvodů.

Milan Kocourek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme