Dozorčí rada ČSA končí. Politiky mají vystřídat experti

Dozorčí radu ČSA čekají zásadní změny. Ministr financí Eduard Janota chystá její kompletní výměnu. Už v pátek z ní odstoupili její předseda Ivan Kočárník a členka rady a primátorka Chomutova Ivana Řápková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letadlo

letadlo | Foto: Marián Vojtek

"Co se týče představenstva, jeho případný odchod bych považoval za logické vyústění celé situace," uvedl ministr Janota v České televizi. Současně znovu zdůraznil za český stát, že v žádném případě neustoupí požadavkům odborových svazů v aerolinkách.

Z dozorčí rady ČSA už v pátek odstoupil její předseda Ivan Kočárník. Jak řekl, nemůže dál pracovat, protože odboráři, státní úředníci i někteří ministři bojkotují snahu ozdravit firmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odstoupení předsedy i členky dozorčí rady ČSA okomentoval v pořadu Stalo se dnes analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

Později oznámila odchod také členka rady Ivana Řápková, primátorka Chomutova. Jako důvod uvedla útoky politiků ČSSD a odborářů aerolinií na management a vedení společnosti. V pondělí se čeká odchod zbylých členů rady.

Podle informací médií přijde do dozorčí rady ČSA krizový manažer Miroslav Novák a ekonom Miroslav Zámečník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV). "Oba pánové jsou adepty, situace však není uzavřena, musíme znát názor druhé strany," konstatoval k této spekulaci ministr financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v ČSA mluvil vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslav Motejlek v pořadu Rádia Česko Svět o deváté.

Janota ještě odmítl, že by se členem rady stal i další ekonom Jan Mládek, který je ale členem ČSSD. V dozorčí radě by totiž podle ministra financí neměli být zástupci žádných politických stran.

Ministr financí, který už před několika dny řešil finanční situaci a privatizaci národního vzdušného přepravce, se v pondělí sejde také s odboráři v ČSA.

Odborové svazy v aerolinkách zatím odmítají návrh na snížení platů zaměstnanců, připravený managementem firmy, a chtějí zveřejnit vlastní plán úspor v podniku. Zmíněné úspory by měly představovat jednu miliardu korun.

Současné složení dozorčí rady ČSA: Místopředsedové Tomáš Uvíra, Dušan Horák, členové Tomáš Brabec, Jan Bürgermeister, Ivan Foltýn, Roman Boček, Radomil Kratochvíl, Jaroslav Lorenc, Petr Polák, Pavel Škvára

Jana Zemanová, Tomáš Pavlíček, Miroslav Motejlek, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme