Simultánní přepis umožní snadnější přístup neslyšících k informacím

Převod mluvené řeči do písemné podoby v reálném čase. To je jeden z projektů, který má usnadnit lidem s postižením sluchu přístup k informacím a přispět k odstraňování jejich diskriminace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

otevřéná kniha

otevřéná kniha | Foto: Neznámý

Simultánní přepis mluvené řeči představí Česká unie neslyšících. "My jsme během ročního projektu uskutečnili více než 60 přepisů na akcích nejrůznějšího druhu, abychom získali co nejvíce poznatků z různých prostředí," řekl Jaroslav Winter z České unie neslyšících.

Unie by v budoucnu navíc chtěla vybudovat centrum zprostředkování přepisů. "Tak jako neslyšící lidé, kteří komunikují pomocí znakového jazyka a mají možnost obrátit se na centrum, když si potřebují zajistit tlumočníka, tak by měli neslyšící, kteří mají jako mateřský jazyk češtinu, možnost si objednat přepisovatele," dodává Winter.

Lenka Rafaelová, Kateřina Rózsová-Horálková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme