Chávez: Rusko půjčí Venezuele více než 2 miliardy dolarů na nákup zbraní

Rusko podle venezuelského prezidenta Huga Cháveze půjčí Karakasu více než dvě miliardy dolarů na nákup zbraní. Chávez to prohlásil ve svém pravidelném televizním pořadu s tím, že ruské zbraně by měly povzbudit obranyschopnost země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Venezuelský prezident Hugo Chávez | Foto: Gobierno Bolivariano de Venezuela

Oznámení přichází ve chvíli, kdy roste napětí mezi Venezuelou a sousední Kolumbií, která zvažuje zpřístupnění několika svých základen americké armádě.

Peníze poskytnuté Moskvou hodlá Venezuela podle Huga Cháveze použít na nákup téměř stovky tanků T 72, raketových systémů S 300 a dalších ruských zbraní. Ruští představitelé se k prohlášení venezuelského prezidenta zatím nevyjádřili.

Poté, co Chávez minulý týden během návštěvy Moskvy uznal nezávislost dvou gruzínských separatistických enkláv Jižní Osetie a Abcházie, ale ruský prezident Dmitrij Medvěděv prohlásil, že Rusko dodá Karakasu jakékoli zbraně, o něž si řekne. (Už v minulých letech podepsaly obě země zbrojní kontrakty za více než 4 miliardy dolarů).

Mnozí latinskoameričtí diplomaté v Moskvě varují, že další vyzbrojování Venezuely může vzhledem k napětí se sousední Kolumbií ohrozit stabilitu celého regionu.

Lenka Kabrhelová, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme