Spřádání lnu je staré nejméně 34 000 let

Pouhou náhodou objevili archeologové nejstarší známý důkaz o využívání lněných vláken.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lněný ubrus

Lněný ubrus | Foto: Licence Public Domain, volné dílo

Spřádání rostlinných vláken, které umožnilo výrobu nití, provázků a látek, bylo v lidské historii jednou z klíčových inovací. Za nejstarší důkaz o její existenci byly až dosud považovány otisky vláken v hliněných předmětech, který jsou staré 28 000 let a pocházejí z Dolních Věstonic. Proslulé sídliště lovců mamutů ale o prvenství ve spřádání rostlinných vláken připravil nový objev z gruzínské jeskyně Dzudzuana.

Mezinárodní tým archeologů a paleobotaniků při hledání pylových zrn ve vrstvách jílu z jeskyně náhodou narazil na mikroskopická vlákna divokého lnu, která jsou stará nejméně 34 000 let. Některá z vláken jsou zakroucená, což ukazuje na výrobu nití, provázků a snad i jednoduše vázaných látek. Vlákna také nesou stopy barviv připravených z rostlin, které se vyskytovaly v blízkosti jeskyně. Lněná vlákna byla objevena také v mladších vrstvách, jež pocházejí z období před 13 000 a 21 000 let.

Len setý (Linum usitatissimum) | Foto: Rasbak, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

Objev zveřejnil časopis Science.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme