Před soudem stanula první skupina squatterů z Albertova

Pražský obvodní soud potrestal první skupinu squatterů, kteří o víkendu nelegálně obsadili prázdný zchátralý dům na pražském Albertově. Šest obviněných potrestal veřejnými pracemi, jeden odešel s podmínkou. Pražský obvodní soud v úterý bude rozhodovat o zbylých patnácti squatterech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Squatteři, kteří se snaží obsadit prázdný dům na pražském Albertově

Squatteři, kteří se snaží obsadit prázdný dům na pražském Albertově | Zdroj: ČTK

Tresty udělil soudce ve zkráceném řízení trestním příkazem. Proti tomu si obvinění podle jejich advokáta Pavla Čižinského mohou podat odpor, následovalo by hlavní líčení. Nikdo z odsouzených ho zatím nevyužil, ale někteří už se nechali slyšet, že tak učiní.

"Pokud klienti podají odpor, bude se konat normální hlavní líčení, v němž se budou moci uplatnit všechny naše argumenty námitky zcela standardním způsobem. I Ústavní soud řekl, že není možné v tom následném řízení po podání odporu dát přísnější trest, pokud nedošlo k jiným skutkovým zjištěním. Já se domnívám, že mí klienti nic nespáchali a že ten verdikt by měl být spíše příznivější," vysvětlil Čižinský.

Nebývale rychle zorganizované soudní projednávání se týká celkem 23 osob. O posledních squatterech bude soud rozhodovat až v úterý ráno.

Jednání soudu je neveřejné, ale chodbu před soudní síní zaplnili příznivci squatterů, kteří vyjadřovali nespokojenost s tím, že nemohou dovnitř a povzbuzovali své eskortované kamarády.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí skupiny squatterů, vystupující pod jménem "teta Milada", mluvil s moderátorem Radiofóra Janem Bumbou

Squatteři obsadili nevyužívaný dům soukromého majitele na rohu Apolinářské ulice a ulice na Slupi v Praze 2 v sobotu. Dovnitř a na střechu budovy se dostalo 25 lidí. Policie je v neděli všechny zadržela.

Mluvčí skupiny squatterů vystupující pod jménem "teta Milada", považuje squatting za věc, která je společensky prospěšná. "Budovy, které chátrají, které neslouží k bydlení, se squatteři snaží rekultivovat, snaží se v nich něco vytvářet, snaží se jim vdechnout nový život," uvedl mluvčí squatterů.

Potřeba bydlet je podle něj nadřazené vlastnickému právu. "Zvlášť v případě, že vlastník objekt záměrně nechává chátrat aby ho pak mohl zbourat nebo s ním nějakým způsobem spekulovat."

Mluvčí squatterů také nevyloučil, že se skupina časem pokusí obsadit nějakou další budovu. "Je možné, že v budoucnu nebo i v tomto týdnu se o něco takového pokusíme. My jsme jasně řekli, že pokud nám nevyjde tento pokus, nejde o konec squattingu."

Igor Maňour, Jan Herget, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme