Odbory představí ekonomickou prognózu pro příští rok

Odbory dnes představí analýzu vývoje hospodářské situace v Česku. Podle expertů Českomoravské konfederace odborových svazů se v příštím roce propadne HDP o 2 procenta. Ministerstvo financí stejně jako Česká národní banka ale očekávají mírný růst ekonomiky, a to v řádu desetin procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Štěch (ČSSD)

Milan Štěch (ČSSD) | Foto: Luboš Wišniewski

Podle mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jany Kašparové jejich analytikům prognózy vycházejí. "Ten materiál není jen analýza současného stavu a prognózy, ale přináší i současně i řadu námětů, jak řešit důsledky krize a jak její dopady zmírnit. S tím materiálem chce ČMKOS přijít i na nejbližší jednání tripartity.," vysvětlila Kašparová.

Podle Kašparové jsou autoři analýzy jsou skuteční experti a makroekonomové ČMKOS, kteří v posledních letech prokázali, že jsou jejich prognózy vývoje ekonomiky nejpřesnější.

Analýza předpokládá, že česká ekonomika příští rok neporoste a nevylučuje propad hrubého domácího produktu o dvě procenta, uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Česká národní banka přitom očekává v nové prognóze v příštím roce růst HDP o 0,7 procenta, ministerstvo financí počítá s růstem o 0,3 procenta.

Podle Štěcha je za propadem ekonomiky odsun výroby mnohých firem z Česka do jiných zemí a mnohé firmy také propouštějí z nedostatku zakázek. Nedostatek zakázek by měl podle Štěcha řešit stát.

Odboráři dále navrhují zavést takzvaný kurzarbeit - tedy zkrácený pracovní týden s plnou mzdou pro zaměstnance, kteří se budou dále vzdělávat. Štěch by byl také pro založení speciálního fondu pro podporu zaměstnanosti, do něhož by odváděli zaměstnavatelé část příjmů. Podle něj by se tak měly prodloužit a zvýšit podpory v nezaměstnanosti.

V pondělí zveřejnila svou závěrečnou zprávu s doporučeními do budoucna také Národní ekonomická rada vlády (NERV), kterou sestavil pro řešení důsledků krize expremiér Mirek Topolánek.

Věra Pfeifferová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme