Prezident zve na Hrad předsedy nejsilnějších stran

Prezident republiky Václav Klaus pozval na Hrad předsedy nejsilnějších stran Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka. Předseda ČSSD Paroubek se s prezidentem setká dopoledne, předseda ODS Topolánek o den později. Ve středu má totiž dlouhodobě plánovanou cestu na veletrh do Brna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hradčanské náměstí v Praze

Hradčanské náměstí v Praze | Foto: Marián Vojtek

Proč prezident pozval právě představitele ODS a ČSSD, vysvětlil pro Rádio Česko ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl: "Protože právě oni jsou garanty současné architektury, současné situace. Oni dali dohromady dohodu, podle které vznikla současná přechodná vláda a vzniklo ujednání o předčasných volbách. Prezident očekává, že přijdou s nějakými návrhy dalšího řešení."

Přehrát

00:00 / 00:00

Co Hrad od schůzky s představiteli ODS a ČSSD čeká a kudy chce dál směřovat politickou scénu po odkladu voleb na jaro? Nejen na tyto otázky odpovídal ředitel Klausova politického odboru Ladislav Jakl na Rádiu Česko.

"Faktem je, že se jednotlivé subjekty české politické scény snaží nyní uplatňovat své zájmy v podmínkách velmi zdeformovaných a znetvořených vpádem Ústavního soudu do již rozběhlých předčasných voleb. Možná ještě několik let budou analytici studovat, komu budou tyto podmínky vyhovovat víc, komu méně. Jsou to věci, které zásadním způsobem mění korektnost politické soutěže. Tím se ale pravděpodobně Ústavní soud nezabýval," uvedl Jakl.

Předseda ČSSD Paroubek řekl Radiožurnálu, s čím na schůzku jde: "Pana prezidenta seznámím s důvody, které mne vedly k tomu, abych navrhl v rámci sociální demokracie postup, který jsem navrhl, abychom se nepodíleli na rozpouštění Poslanecké sněmovny."

"A za další jistě budeme mluvit o státním rozpočtu, jeho přípravě a o představách sociální demokracie. Myslím, že to může být užitečná debata, protože Václav Klaus také má jisté zkušenosti v této oblasti," poznamenal Paroubek.

Jiří Paroubek také potvrdil, že ČSSD nebude měnit kandidátky, které vznikly kvůli předčasným volbám. Zůstanou beze změny až do termínu voleb.

Také podle předsedy ODS Mirka Topolánka budou první kroky občanských demokratů vést k jednání s vládou premiéra Fischera o rozpočtu a výši deficitu: "Svolávám i naši expertní skupinu pro rozpočet a pro úpravy rozpočtu tak, aby vláda předložila urychleně rozpočet v podobě, která umožní legislativní změny s tím spojené."

"A s tímto balíčkem legislativních změn musí vláda přijít do sněmovny a spojit toto hlasování s hlasováním o důvěře a od toho se odvíjí jakékoli další kroky," uvedl Topolánek.

Ve večerní televizní debatě předseda ODS svůj odchod ze sněmovny zdůvodnil tím, že chce připravovat stranu na volby. Má v úmyslu dál vést ODS a hodlá sjezd požádat o silnější mandát, nevylučuje však ani variantu, že odejde z politiky. Na rozmyšlenou si dal tři týdny.

Prezident vyzval politické strany a vládu k zodpovědnosti

Prezident Václav Klaus zatím nechce dělat definitivní soud nad postojem Poslanecké sněmovny k jejímu rozpuštění. Zatím jde jen o jednu stranu - reagoval na rozhodnutí ČSSD.

Destabilizace politické situace je podle něj výsledkem souboje politických stran s Ústavním soudem. Za viníka ale Klaus neoznačil politiky. Termín voleb je podle něj nyní nejasný.

Následně vydal prezident prohlášení: "Jsem velmi zneklidněn posledním vývojem situace. Nyní je nutné dát české veřejnosti jasné sdělení, jak budeme postupovat dál."

"Vyzývám politické strany i vládu k maximální zodpovědnosti a k úsilí přispět k řešení hlavních problémů dneška, především rozpočtových a ekonomických. Jsem připraven okamžitě pomoci k zajištění normálního chodu našeho státu," uvedl prezident ve svém prohlášení.

Milan Kopp, Katarína Brezovská, Jan Herget, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme