José Barroso má velkou šanci stát se znovu předsedou EK

Kdo bude novým českým eurokomisařem je zatím ve hvězdách. Po dnešku ale bude asi jasno o tom, kdo bude předsedou nové Evropské komise. Ve Štrasburku budou europoslanci hlasovat o jediném kandidátovi na toto místo. Ve vedení unijní exekutivy má pokračovat José Barroso.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

José Manuel Barroso

José Manuel Barroso | Foto: European Commission Audiovisual service

Navrhla ho Evropská rada - tedy členské státy. Dnes se uvidí, jestli mu dají hlasy i zástupci evropských občanů. Jeho šance mapuje náš zpravodaj při evropských institucích PN.

Více, než kdy jindy teď potřebujeme mít silnou Evropu a také silnou Evropskou komisi. Má to být politický orgán, ale ne stranický. Mou stranou jako předsedy Komise je Evropa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž zpravodaje ČRo Pavla Nováka o pohledech europoslanců na José Barrosa

Obhajoval skoro čtyři hodiny před poslanci Evropského parlamentu svou kandidaturu José Barroso. Sliboval boj proti nevyrovnaným minimálním mzdám v Evropě. Což chce levice. Nebo zřízení komisaře pro základní občanská práva a svobody. To žádají liberálové. Ne všem se mohl zavděčit. Hlasovat pro něj bude frakce Evropských lidovců - to už je třetina europoslanců. Dost nečekaně zvednou pro Barrosa ruku i Evropští konzervativci a reformisté.

"Určitě bychom s ním nesouhlasili na sto procent, určitě máme výhrady. Třeba proti jeho bezvýhradné podpoře Lisabonské smlouvy, ale jiný kandidát tady není a v podstatě je to politik pravého středu," říká europoslanec za ODS Jan Zahradil.

Evropská sociální demokracie je v názoru na kandidáta Barrosa rozpolcená. Někdejší portugalský premiér nejspíš ale dostane hlasy od svých levicových krajanů a také od španělských socialistů. Předseda Evropských sociálních demokratů Martin Schulz nemůže přenést přes srdce, že hlasy levice už nemají takovou váhu a Barroso projde i díky stranám, které socialisté považují za protievropské.

"Strany pana polského prezidenta Kaczyňského, pana prezidenta Klause a Torryové. Jak chcete vést Unii proevropsky, když děláte aliance se stranami, které odmítají Lisabonskou smlouvu," hřímal Martin Schulz.

Jasno v tom, jak hlasovat o Barrosovi mají poslanci Sjednocené evropské levice. Podle Miloslava Ransdorfa z KSČM se Barroso jako předseda Evropské komise neosvědčil: "Jeho program vypadá na první pohled komplexně, ale když se podíváte blíž na text, který tam je, zjistíte, že jsou tam rozpory. A naše zkušenost je taková, že teze, které vyhlásí, nedodržuje."

Proti Barrosovi se postaví i Evropští zelení. Ti navíc upozornili na fakt, že pokud se teď volí předseda unijní exekutivy podle dnes platné smlouvy z Nice, měla by se podle ní sestavit i celá Komise. Má mít tedy nejméně o jednoho komisaře méně, než kolik je členských států. Komu asi připadne "černý Petr" ?

Podle spolupředsedy Zelených Daniela Cohn-Bendita by mohla být hrozba ztráty komisaře pákou na prezidenta Klause, aby po irském referendu podepsal Lisabonskou smlouvu. O místo komisaře bychom ovšem mohli i tak přijít, pokud hodně rychle nebudeme mít jméno toho, koho bychom do Bruselu chtěli poslat.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme