Izrael připravuje kampaň proti vyšetřování OSN v souvislosti s válkou v Gaze

Izraelské vedení začalo v noci horečně připravovat kampaň proti zprávě OSN kvůli jejímu vyšetřování války v Gaze. Podle expertů se totiž zločinů nedopouštěli jen palestinští ozbrojenci, ale také izraelští vojáci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rozstřílené domy v Gaze

rozstřílené domy v Gaze | Foto: Archiv ČRo

Mezinárodní skupina expertů došla k závěru, že během lednového konfliktu se válečných zločinů a zločinů proti lidskosti nedopouštěli jen palestinští ozbrojenci, ale také izraelská armáda.

"Obě strany se evidentně dopouštěly nějakých zločinů. Víme, že palestinské hnutí Hamás a další palestinské frakce ostřelovaly izraelské území s cílem zasáhnout civilní sídla. To bylo válečným zločinem. Zrovna tak těžko můžeme věřit, že se ničeho nedopustili Izraelci, když vidíme zkázu ke které v Gaze došlo - bylo tam 1 400 mrtvých, z toho stovky civilistů," řekl Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj ČRo Břetislav Tureček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyšetřovatelé OSN zveřejnili zprávu, podle které páchali Izrael i Palestina při konfliktu v Gaze válečné zločiny - téma pro blízkovýchodního zpravodaje ČRo Břetislava Turečka na Rádiu Česko.

Jeruzalém teď chce zabránit, aby se zpráva dostala do Rady bezpečnosti OSN a jako podklad Mezinárodnímu trestnímu soudu.

K tomu vybízejí vyšetřovatelé OSN, které vede renomovaný jihoafrický soudce Richard Goldstone. Ten sám poukazuje na svůj židovský původ, a odvrací tak nařčení z antisemitismu, která vznášejí proizraelské nátlakové skupiny.

"Kdyby se tím Mezinárodní trestní soud zabýval, mohou například různé vlády ve světě stíhat jednotlivé izraelské důstojníky nebo činitele Hamásu při jejich cestách do zahraničí. Toho se zejména Izrael obává. Chystá proto rozsáhlou diplomatickou kampaň, která by měla tento teoretický vývoj odvrátit," uvedl Tureček.

Goldstonova zpráva detailně popisuje závažné zločiny, kterých se měli izraelští vojáci dopustit. Při válce zemřely stovky palestinských civilistů a tři civilisté izraelští. Materiál do stejné kategorie zločinů zařazuje ostřelování izraelských měst palestinskými raketami.

Izraelští politici však i tuto zprávu zcela odmítají jako další nespravedlivé zostuzování Izraele.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme