Novou budovu Národního muzea otevírá Košický zlatý poklad

Veřejnosti se otevírá nová budova Národního muzea v Praze. První expozice, kterou tu bude možné navštívit, je výstava Košického zlatého pokladu. Ten se skládá především ze zlatých mincí o váze 13 kilogramů v pojistné hodnotě až osm milionů eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Košický zlatý poklad - raritní jezdecká medaile Ferdinanda I. při ukládání do expozice

Košický zlatý poklad - raritní jezdecká medaile Ferdinanda I. při ukládání do expozice | Foto: Národní muzeum

Poklad se skládá z 2 920 zlatých mincí, tří medailí a zlatého řetězu. "Nejvzácnější je jezdecká medaile Ferdinanda I., která je jako jediná na světě ve zlaté verzi," upřesňuje Luboš Polanský z Národního muzea.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Košickém zlatém pokladu mluvil na Rádiu Česko Luboš Polanský z Národního muzea.

Zlaté mince, které tvoří jádro výstavy, jsou navíc významné svým geografickým záběrem v rámci Evropy. "Naprostá většina mincí pochází z Uherska a ze Svobodného Nizozemí, tvoří přibližně dvě třetiny pokladu. Zbylé mince pocházejí z celé Evropy od Španělska až po Estonsko. Chybějí ale mince francouzské a turecké," vysvětluje Polanský.

"Poklad pochází přibližně z roku 1680, kdy ho v paláci Spišské komory, což bylo něco jako ministerstvo financí pro východní Uhry, ukryl vysoký představitel této instituce," popisuje historii pokladu pracovník Národního muzea.

Podle Polanského nešlo o ukradené peníze: "Mohly to být úspory. Na hodnotu pokladu totiž vydělával jeho majitel asi dva a půl roku."

Dotyčný vysoký úředník si však poklad už nikdy nevyzvedl, protože v té době Košice ohrožovala povstalecká vojska sedmihradského knížete Tekeliho.

Poklad byl objeven v roce 1935

"Poklad byl nakonec objeven a vykopán až při rekonstrukci budovy finančního ředitelství v Košicích v roce 1935 dělníky pražské firmy, které prováděla rekonstrukci," dodává Polanský.

Během 2. světové války byl poklad převezen do Prahy, kde byl uschován. "Poklad byl z Bratislavy do Prahy převezen v roce 1940, tedy již po rozdělení Československa na Slovenský stát a Protektorát Čechy a Morava. Důvodem byla ochrana pokladu, protože numismatické trezorové zařízení bylo v té době pouze v Národním muzeu."

Výstavu doprovázejí přísná bezpečnostní opatření a převzali nad ní záštitu předsedové české i slovenské vlády, Jan Fišer a Robert Fico.

Lenka Rafaelová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme